Кметът Петър Паунов откри 23-тото издание на Международния конкурс за класическа китара в Кюстендил

  • Мажоретни състави и Градският духов оркестър дефилираха в центъра на града

 

С дефиле на мажоретки и Духовия орккестър започна 23-тото издание на Международния конкурс за класическа китара “Акад. Марин Големинов” в Кюстендил. Близо 2000 участници ще се изявят в музикалния форум, който ще продължи до 6 април.

В дефилето се включиха Александър Важенин, директор на Музикалното училище в Екатеринбург, и проф. Панайот Панайотов, председател на журито, както и директорът на фестивала Иван Андонов.

Кметът Петър Паунов откри официално 23-тото издание. Той приветства с “Добре дошли“ всички гости на конкурса от страната и чужбина и пожела успех на всички участници в конкурсната програма. Международният конкурс се организира от община Кюстендил, читалище “Братство“ и читалище “Пробуда“. Официалната церемония продължи с изпълнения на Огнян Вълев, Гоце Делчев, Младежки китарен оркестър „София”, квартет „Сезони”, Фламенко трио – София и Формация „Фолк-Арт”. В първия конкурсен ден на сцената на читалище „Братство 1869” се представиха участниците в 1-ва, 2-ра, 3-та и 4-та възрастова група. Зрителите се насладиха и на рециталите и концертите, в които се включиха изпълнения на Вук Драгичевич, Сърбия, Огнян Вълев, България, Фабио Барбагало, Италия, Виктор Илич, Сърбия, Дуо „Мушкалица”, Сърбия, Елена Хорошавина и Амалиа Мартемянова, Украйна и Квартет „Софийски виртуози” с участието на професорите Атанас Куртев, Анатоли Кръстев, Йосиф Радионов и Ангел Станков.

В новоизградения парк пред читалище “Братство” по повод събитието бе наредена изложба с картини на Галина Милева.