Кметът Петър Паунов предлага архитект Юлий Фърков за удостояване с “Почетен гражданин на Кюстендил”

Юлий Фърков
  • 73-годишният специалист работи по различни проекти, свързани с консервация, реставрация, адаптация и експониране на паметници на културата в цялата страна

 

Архитект Юлий Кирилов Фърков е предложен за удостояване с “Почетен гражданин на Кюстендил”. Такава точка фигурира под номер 3 сред докладните записки за разглеждане от съветниците на редовното заседание на Общинския съвет, насрочено за 27 юни (четвъртък) от 14,00 часа в заседателната зала на община Кюстендил. Вносител е кметът Петър Паунов.

Юлий Фърков е един от най-добрите архитекти реставратори в България, той е автор на проекта за реновирането на Пауталийския акропол.

По проекта са възстановени три от бойните кули, надградена е и самата крепостна стена. Изградени са посетителски пътеки, художествено осветление, както и амфитеатралното пространство.

Арх. Юлий Фърков е роден през 1946 година. Завършва магистърска степен по архитектура във ВИАС-София. През годините работи по различни проекти, свързани с консервация, реставрация, адаптация и експониране на паметници на културата в цялата страна. Зад гърба си има богата изследователска работа и редица публикации.

Носител е на множество награди и отличия – 2009 година – наградата „Архитект на годината 2008, за спасено архитектурно наследство”, за обект „Консервация, реставрация и експониране на антична вила Армира” край Ивайловград – реализиран проект; 2010 година – награда „Архитект на годината 2009, за спасено архитектурно наследство”, за обект „Епископска базилика град Сандански” – реализиран проект; 2013 година – награда-орден „Златен век” и грамота на Министерството на културата, за принос в опазване на културното наследство на Р. България; 2013 година – награда „Сграда на годината 2013” в категория „Опазване на културно-историческо наследство” за обект „Късноантична крепост Цари Мали град”; 2014 година – Сграда на годината 2014 в категория „Градска среда и ландшафтни паркове” за обект „Късноантична и средновековна крепост „Перистера” – град Пещера.”