Кметът Стоянов: Заставам зад ФК „Пирин“, Благоевград няма да се откаже от Бербатов

“Орлетата” подадоха жалба срещу съдийството на Георги Давидов и срещу отговорника за системата VAR Иво Андрее

Кметът на Благоевград Илко Стоянов изрази категоричната си позиция по повод тенденциозното, според благоевградчани, съдийство в мач с участието на ФК „Пирин“ (Благоевград).

„Отборът е една от най-ярките емблеми на града ни и ние всички трябва да го подкрепим. И ръководители, и футболисти, и привърженици трябва заедно да застанем зад промяната и феърплея, за да може той да победи“, категоричен е Илко Стоянов.

Кметът поясни, че няма как да остане безучастен към събитията на зеления терен, а и извън него, по отношение на преднамерените действия на съдии и ръководители на българския футбол към „орлетата“

„Нямам право и не се меся в работата на Българския футболен съюз, но това, на което ставаме свидетели в последните два месеца, започва да влияе пряко не само на привържениците на „Пирин“, но и на инвеститорите, насочили се към общината.

Само преди дни чрез активната роля на благоевградския футболен клуб бяха доведени 30 футболисти от САЩ, направихме първите стъпки към създаването на спортна академия съвместно с университетите в града, но такива целенасочени действия от страна на БФС срещу ФК “Пирин” са в състояние да обезсмислят усилията на много хора.

ОФК “Пирин“ подкрепи и издигна кандидатурата на Димитър Бербатов за президент на БФС, което е най-естественото нещо, и ако това са опити Благоевград да се откаже от тази подкрепа или е някаква форма на “наказание”, то означава, че в БФС не познават добре “пиринския дух”. Пожелавам успех на Димитър Бербатов и неговия екип!“, заяви Илко Стоянов.

Припомняме, ФК „Пирин” подаде жалба срещу съдийството на Георги Давидов, който ръководи срещата от 7-ия кръг на Първа лига срещу „Локомотив” (София). Жалба е подадена и срещу отговорника за системата VAR във въпросния мач – Иво Андреев.

“Смятаме съдийството на Давидов и решенията на Андреев за абсолютно тенденциозни и целящи да повлияят на крайния резултат от въпросния мач.

Искахме да вярваме, че назначението на Давидов да ръководи мач между двата отбора след злополучния за него двубой през октомври миналата година, когато направи и невъзможното да “наклони везните” в полза на единия отбор („Локомотив” (Сф) – „Пирин” 3:1 от 03.10.2020 и подадена жалба срещу съдийството) е случайно. Но уви, оказа се, че нищо случайно няма.

Той отново бе тук, за да екзекутира.

Направи го с усмивка и огромно задоволство, както може да забележите на снимките. Отсъждайки дузпа фантом.

Усмивка на задоволство най-вероятно е имало и по лицето на отговорника за VAR Иво Андреев, който реши, че нашият вратар Петър Петров не е застъпил голлинията при изпълнението на дузпата.

За поредната екзекуция (този път с усмивка) ФК „Пирин” ще сезира УЕФА.

Надяваме се, че най-сетне справедливост ще има и все още вярваме във Феърплея. Дано скоро отново да не станем свидетели на поредния епизод от криминалния сериал”, посочват в своя позиция от благоевградския клуб.

Иначе „Пирин” загуби гостуването си от седмия кръг на Първа лига на „Локомотив” (София) с 1:2. Красимир Станоев откри от дузпа за “орлетата” с третия си гол за сезона. Октавио изравни, а Пламен Крачунов от несъществуваща дузпа, която бе изпълнена повторно заради „неправилна позиция на вратаря на голлинията“, донесе победата на „Локомотив”.

„Пирин” влезе по-добре в мача и в 12-ата минута откри резултата. Преслав Йорданов бе съборен в наказателното поле от Матеус Роча. Съдията Давидов отсъди дузпа, която бе потвърдена и от ВАР. Зад топката застана Красимир Станоев и със силен удар реализира. В 18-ата минута домакините можеха да изравнят резултата, но далечният удар на Александър Александров спря в гредата. В 25-ата минута „Локомотив” изравни. Октавио получи топката на границата на наказателното поле и с красив параболичен удар реализира за 1:1. До края на полувремето темпото спадна и чистите положения пред двете врати на практика липсваха. В 65-ата минута „Локомотив” излезе напред в резултата.

Реферът Георги Давидов отсъди несъществуваща според благоевградския клуб дузпа за „нарушение“ на Петър Занев срещу Илия Димитров. Зад топката застана Пламен Крачунов, а вратарят Петър Петров спаси. След намесата на ВАР обаче се оказа, че стражът е напуснал голлинията преди изпълнението и дузпата трябваше да бъде бита отново. Нищо подобно не се видя от телевизионните повторения. В крайна сметка Крачунов реализира. До края на срещата отборът от Благоевград не успя да стигне до изравняване на резултата.

В петък, 17 септември, от 18,15 ч. „Пирин” гостува на „Арда” в мач от 8-ия кръг на първенството.