Кметът С. Владимиров даде старт на супер турнира по шахмат в Перник

Днес бе даден старт на първото издание на Международния турнир по ускорен шах, който се провежда в Перник. “Перник се слави с големи имена в шахмата и има изградени традиции в този спорт.

За нас е чест да сме домакини на събитие от подобна величина и ще работим за неговото надграждане и утвърждаване”, каза при откриването на турнира кметът Станислав Владимиров. По покана на градоначалника гост на събитието бе министърът на финансите Кирил Ананиев.

Той обеща, че ще срещне победителите от турнира лично с премиера Бойко Борисов. Турнирът продължава и утре, а участие в него ще вземат 120 шахматисти, сред които четирима гросмайстори и трима международни майстори. Състезатели, представляващи 6 федерации, ще вземат участие в надпреварата.

Най-малкият участник е роден през 2015 година, а най-възрастният – през 1925 година. Сред имената на шахматистите се открояват Кирил Георгиев – неколкократен шампион на България, понастоящем играещ за Северна Македония, Радослав Димитров и настоящият шампион на България Мартин Петров.

На турнира в Перник ще участва и една от легендите на българския шахмат – гросмайстор Евгени Ерменков, както и гросмайстор Владимир Димитров. Участие ще вземе изгряващата звезда на българския шахмат Нургюл Салимова.