Кметът Чимев: „В и К-Дупница” е в кома

Exif_JPEG_420

ОбС отново ще опита да спаси водното дружество, ще търси решение на извънредна сесия през февруари

Пореден опит за спасяването на „В и К -Дупница” ще направят общинските съветници в Дупница, стана ясно на заседанието на местния парламент в петък. Председателят на Общинския съвет Костадин Костадинов съобщи, че следващия месец ще свика извънредна сесия, на която да се обсъдят проблемите и да се търсят решения. ОбС шефът обяви, че очаква позиция за съдбата на В и К от всички партии. Представените варианти ще бъдат обсъдени на председателски съвет, а след това – на извънредното февруарско заседание.

Темата „В и К” отново излезе на дневен ред, когато трябваше да се гласувана тазгодишната програма за управление и разпореждане с общински имоти. Там в раздел „Продажби” бе включен имотът на „В и К -Дупница” ЕООД. Внимание на факта обърна общинският съветник Светозар Тричков, който попита с каква цел теренът и сградата ще бъдат предложени за продажба.

Кметът Методи Чимев обясни, че имотът фигурира в програмата заради възможността „Кюстендилска вода“ да стане оператор в община Дупница.

„В и К е в кома. В края на 2022 г. общината трябваше да обезпечи плащането на заплатите. Общината плаща таксите към „Басейнова дирекция“, към КЕВР, както и глоби. Въпреки това ни казват, че дружеството не е оператор. Срещите, които проведохме във ВиК холдинга в търсене на решение на създалата се ситуация, не дадоха резултат“, посочи градоначалникът. Чимев допълни, че дружеството има 2 млн. лв. задължения, но че не са малки активите.

„Търсим решение за създалата се ситуация, включването на сградния фонд на ВиК в списъка за разпореждане с имоти е във връзка с възможността „Кюстендилска вода“ да стане оператор. В момента „В и К” не може да се издържа, камо ли да прави инвестиции. Проведохме преди дни среща във В и К холдинга, на която участваха и областният управител, и представители на асоциацията. За пореден път подчертахме, че сме съгласни „Кюстендилска вода“ да стане оператор в Дупница, но ако се запази цената на водата такава, каквато е в момента в Кюстендил, и ни обещаят инвестиции. Срещата не постигна желания резултат. Ние сме заложници на асоциацията. Не ни пускат и не искат да ни чуят. Община Дупница няма намерение да остава в асоциацията. Искаме да действа нашият оператор, а не да го харижем. Факт е, че широко дискутираният Закон за водите ще може да бъде обсъден едва през лятото, с оглед обстоятелството, че на сегашния парламент му остават броени дни живот”, каза Чимев.

В дебата се включи Пламен Соколов, който заяви, че решението от 2016 г. за влизане в асоциацията е политическо, наложено от ГЕРБ.

„Влизането в асоциацията не беше грешка. През 2016 г. взехме правилно решение”, посочи Емил Гущеров.

„Влязохме в асоциацията, защото ни беше обещано европейско финансиране. След като подписахме за асоциацията, целево от държавата бяха отпуснати пари, с които подменихме водопровод и канал в жк „Бистрица“, жк „Дупница“, ул. „Велико Тръново“ и т.н. Заради липсата на пълна консолидация в момента в областта не може да разчитаме на европейско финансиране, тъй като областта не е напълно консолидирана. Това, че не сме консолидирани, не е по наша вина, но ние сме потърпевши “, припомни кметът.

Отново бе посочено, че по документи В и К е част от асоциацията, но дружеството не може да внесе свой бизнес план за увеличение на цената на водата, която от 2010 г. до момента е 1,37 лв./ куб. м. „Кюстендилска вода“ предлага да се увеличи на 3,34 лв. за кубик, като залага само 170 000 лв. инвестиции годишно, с което общинската управа на Дупница не е съгласна.

По време на дискусията бе коментирано още, че включването на имота в програмата не означава, че той непременно ще се продаде . В крайна сметка дебатът доведе до изваждане на сградите и терена на „В и К-Дупница” от годишната програма за управление на общинските имоти, която бе приета.