КНСБ: До 2022 година средната заплата да стане 1700 лева

Служебният министър на труда и социалната политика Гълъб Донев (вдясно) и президентът на КНСБ Пламен Димитров

Конфедерацията на независимите синдикати в България (КНСБ) си поставя за цел до 2022 г. средната работна заплата да стане 1700 лева, а минималната – 800 лева.

Това посочи президентът на КНСБ Пламен Димитров на националната конференция “Заплащане на труда и защита на правата на работното място”.

Димитров, цитиран от БТА, посочи, че не залагат нищо нереалистично. Той допълни, че това целта е постижима при икономическата реалност, която води след себе си усвояване на максималния потенциал на икономиката, а той е към 4,5-5 процента ръст на БВП в реално измерение годишно.

Според президента на КНСБ тези параметри означават около 120-150 лв. повишаване на средната работна заплата годишно в рамките на следващите пет години и около 50-60 лв. – на минималната работна заплата.

Димитров припомни, че от 1 януари тази година Румъния е увеличила минималната заплата с 50 евро.

ГЕРБ и “Обединени патриоти” обявиха, че гонят средна заплата от 1500 лева в края на 4-годишния им управленски мандат.

Възнагражденията ни остават най-ниски в ЕС

Пламен Димитров посочи, че работниците и служителите са произвели много повече, отколкото получават.

За всичките 27 години на прехода БВП се е възстановил и е надминал стойностите от 1990 година, и м. г. е бил с 50 процента по-висок по съпоставими цени. Реалната средна заплата за този период е пораснала с 5-6 процента, каза Димитров.

Средната работна заплата за изминалите пет години е пораснала в реално изражение с над 37 процента, но остава най-ниската в ЕС.

На 70 процента от българските работници и служители възнагражденията са под средната за страната работна заплата, добави синдикалният лидер.

Министър Донев: Средната заплата е 962 лева

Служебният министър на труда и социалната политика Гълъб Донев посочи, че средната заплата в България се е увеличила от 431 лв. на 962 лв. в периода 2007-2016 г. Това представлява 123 процента растеж.

През миналата година в седем икономически дейности, в които са близо 23 на сто от всички наети, средното възнаграждение е надхвърляло 1000 лева, добави министърът.

Статистиката показва, че след присъединяването на България към Европейския съюз минималната заплата отбелязва значителен ръст.

За периода 2007-2017 г. тя се е увеличила със 156 на сто – от 180 лв. до 460 лв., коментира министърът.