КНСБ предлага обучение на безработни от Сапарева баня и Рила

30 души ще учат за помощник-възпитатели и еколози

Обучения за безработни ще проведе КНСБ в Сапарева баня и Рила. „За поредна година КНСБ-Дупница ще даде шанс на безработни лица по проект „Нови умения и компетентности – за зелена и екологична България“ да придобият знания и умения за по-успешно реализиране на пазара на труда чрез обучение по две специалности в две общини.

В община Сапарева баня ще бъдат включени 15 бенефициенти, регистрирани в Бюрото по труда. Те ще преминат професионално обучение по професия „Помощник-възпитател“, специалност „Помощник-възпитател в отглеждането и възпитаването на деца“. Обученията за община Сапарева  баня  ще се провеждат в детска градина „Света Анна“.

В община Рила ще се обучават по професия „Екология“, специалност „Екология и опазване на околната среда“, където отново ще бъдат включени 15 бенефициенти.

Безработните лица, които ще бъдат одобрени, трябва да отговарят на някоя от следните целеви групи: безработни лица с регистрация над 6 месеца; освободени лица вследствие епидемичната ситуация, включително с нетърсена на пазара на труда професионална квалификация; неравнопоставени групи на пазара на труда, в т.ч. безработни младежи до 29 г., които нито се обучават, нито са заети (NEET’s), продължително безработни лица, безработни над 50-годишна възраст, в предпенсионна възраст, с нетърсена от работодателите квалификация, безработни лица с трайни увреждания; неактивни лица, желаещи да работят, в т.ч. обезкуражени лица, с период на неактивност повече от 2 г.”, съобщи Тодорка Дамянова, координатор на КНСБ за регион Дупница.

Задължително е бенефициентите да имат завършено средно образование, доказано с документ – диплом за средно образование.

Предвижда се обученията да стартират на 20 май и да приключат на 29 юни. Продължителността на обученията е 300 учебни часа в рамките на 40 дни. Продължителността на учебния час е 45 мин. В събота, неделя и на официални празници обучения няма да се провеждат.

„По време на обученията са предвидени стипендии на обучаемите по 10,00 лв. за присъствен ден, както и на 10% от обучаемите се предвижда покриване на транспортните разходи в двете посоки на живеещите извън посочените населени места”, казаха от синдиката.

След приключване на обученията се провежда изпит по теория и по практика. Успешно завършилите и положили изпит ще получат удостоверение за професионална квалификация по част от професия.

На 0,9% от включените в професионалното обучение ще бъде осигурена заетост чрез субсидирани работни места за период от 3 месеца.

Повече информация желаещите да се запишат в обученията могат да получат в КНСБ-Дупница и в Дирекция „Бюро по труда”-Дупница (стая 102 и стая 103), където се приемат и заявления за участие.

Юлияна КОЛЧАКОВА