КНСБ: 1267 лв. са нужни за издръжка на един работещ

Синдикатът настоява за втора актуализация на Бюджет 2022

1267 лева и 53 стотинки е чистият доход, с който трябва да разполага един работещ за издръжка на живота – това сочат данните от изследването на Института за социални и синдикални изследвания към КНСБ за второто тримесечие на годината.
За тричленно семейство от двама работещи и едно дете нужната сума за живот без лукс е 2282 лева на месец. От началото на годината доходът, необходим за издръжка, нараства с малко над 4 процента, а на годишна база – с 15,6 на сто, обяви президентът на КНСБ Пламен Димитров:
“Нетно в домакинството на един работещ трябват около 200 лв. повече, отколкото през юни м.г. на месец, за да може да покрива необходимите средства за издръжка, които са нарасналите по определени категории – хранителни, нехранителни стоки и т.н. А, за тричленното домакинство са необходими около 360 лв. нето в повече”.
Данните на синдиката сочат, че над 1,7 милиона души получават под заплата за издръжка. Това са близо две трети от работещите.
КНСБ настоява да има втора актуализация на държавния бюджет за 2022 година, с която да има увеличение на минималната работна заплата на 800 лева вместо сегашните 710 лева, обяви президентът на синдиката Пламен Димитров:
“Служебният кабинет има две задачи, според нас. Първата е да се справи с енергийните цени и да гарантира доставките на газ на България на прилични, достъпни цени и втората, която е свързана – да актуализира бюджета. Някой ще каже, ама то не може. Миналата година точно това направи служебният кабинет. Подготви актуализацията и я внесе в Народното събрание, това трябва да направи сега”.
Според синдикалистите втората актуализация може да бъде през октомври или ноември заедно с бюджетната процедура за 2023 година.