Ковачев: Проблемът с РСМ е неизпълнението на договора, а не служебният кабинет

Европейската интеграция на РСМ е важна както за България, така и за целия регион и за ЕС като цяло. България подписа със Скопие договора за приятелство през 2017-а точно за да открие пътя на Македония към по-бързо приемане като пълноправен член на ЕС. През 2018 г. първото българско председателство на ЕС беше ангажирано да лобира за това приемане.

За съжаление от 2017 година досега управляващите в Скопие нищо не направиха за изпълнението на договора. Академичната комисия е блокирана и не работи. Говорът на омразата се усили.

Не е проблемът, че има служебно правителство в България, както смята Зоран Заев. Проблемът е, че Скопие не направи нищо за изпълнение на договора с България. Напротив – инвестира усилия да лобира срещу България и да изопачава българската позиция и да опитва да натиска София.

Ние не спорим за сегашната идентичност и език. Договорът говори за обща история на сегашните два народа. Обща българска история, не споделена, не преплетена, а обща на един и същи етнос в миналото, който етнос нерадостната съдба и великите сили започват жестоко да разделят в началото на 20-и век.

Всеки има право на самоопределяне. И нашите предци имат същото право, както и живите сега. Омразата и разединението може да бъде преодоляно само чрез европейската интеграция и смелостта да се приемат фактите такива, каквито са били. Така пише в договора, който трябва да се спазва, и Скопие имаше много време от 2017 досега да го направи. Извиненията със служебното правителство са несъстоятелни. Очакването, че следващото българско правителство може да приеме лъжата, мисля също. Фактите са свещени! /БГНЕС