Ковид кошмар в Разлог, приемат новозаразени в Нервно отделение

  • Тройни сметки за ток и газ мачкат болничните заведения

  •  Д-р Божидар Велев: Няма ремдесивир, случващото се е подигравка с нас и хората

Ковид ситуацията в Разлог се усложнява. Директорът на местната болница д-р Божидар Велев определи положението като кошмар, а отскоро още едно отделение започна да приема ковид болни.
„При нас не е никак спокойно. Наложи ми се да освободя и Нервно отделение и да го преобразуваме за ковид болни. Вече започнахме да приемаме пациенти и там. Снощи беше кошмар, изобщо през целия ден беше така. Детското ни отделение е пълно, малките страдат от най-различни вируси. Децата имат оплаквания като разстройство, повръщане, различни интоксикации. Ковид-19 го установяваме веднага, но за съжаление не разполагаме с такава лаборатория, която да показва какви по-точно са другите вируси, от които се оплакват децата“, заяви пред „Вяра“ директорът на МБАЛ-Разлог д-р Божидар Велев. Той изтъкна, че става все по-трудно и със сметките за отопление. „Ние сме на газ и е ужас! Сметката ни за месец декември беше около 40 хиляди лева, а миналата година тази сума беше наполовина. Електроенергията – там е същата работа. Изобщо и в тази насока положението е много зле. Продължаваме да нямаме и ремдесивир. Отпускат ни 12 флакона от медикамента, а това значи, че на седмица трябва да го даваме само на двама души. Това е смешно, просто подигравка“, завърши д-р Велев.
В същото време положението в дупнишката общинска болница е по-спокойно през последните няколко дни. „Имаме места. Засега се справяме, но специалистите очакват скоро да има пик на новозаразените и тогава със сигурност ситуацията ще стане по-напрегната. Надявам се, че и тези по-трудни моменти ще можем да помагаме на хората“, каза още прокуристът Мария Иванова-Жайгарова.
В същото време стана ясно, че PCR лабораторията в общинската болница в Дупница съвсем скоро ще започне работа. Стартирането е било забавено поради административни пречки, но в понеделник или най-късно вторник съоръжението ще отвори врати. „Не можехме да се разберем с РЗИ, затова лабораторията не работеше. Иначе всичко е готово, дори сме направили графици за смените. Просто имахме административни спънки. Преди малко говорихме отново за това и мисля, че проблемите вече са разрешени. Може от понеделник или най-късно вторник лабораторията вече ще работи. От РЗИ ни дадоха и 1000 антигенни теста за жителите на града, което значи, че те ще бъдат безплатни“, обясни прокуристът Мария Иванова-Жайгарова. Тя коментира и огромните сметки за отопление, които е принудено да плаща здравното заведение след повишените цени: „Мога да ви кажа, че средно миналата година плащахме за отопление най-много 13 хиляди лева общо за сградите на бившите Военна, която е на ток, и Транспортна (на газ) болници. Докато тази година тази сума е 48 хиляди лева. Сами можете да си представите за каква разлика става въпрос. Така че в момента нашето положение е аналогично с други болници в страната, които се оплакват от новите и много по-високи цени за отопление“. „Имаме места. Засега се справяме, но специалистите очакват скоро да има пик на новозаразените и тогава със сигурност ситуацията ще стане по-напрегната. Надявам се, че и тези по-трудни моменти ще можем да помагаме на хората“, каза още прокуристът. Мария Иванова-Жайгарова завърши, че здравното заведение продължава да има специално обособено място, където да приема деца с Ковид-19. За щастие към момента то е празно и там няма деца, които да са заразени с опасния вирус.

Димитър ИКОНОМОВ