Ковид отне живота на двама старци от трънското село Горочевци

Епидемиологичната обстановка усложнена от безводието в района

Трагедия се разигра в село Горочевци в община Трън. Възрастно семейство почина в рамките на 24 часа, като по непотвърдена информация причината е Ковид-19. Техни близки твърдят, че ситуацията е била усложнена и от липсата на вода в селото. По думите им поредната тежка ВиК авария е довела до безводие, което е утежнило допълнително епидемиологичната обстановка.

Петър и Райна Величкови са живеели в София през по-голямата част от годината, но преди около седмица се прибрали в Горочевци, за да прекарат там лятото. Синът и снахата са болни и са останали в столицата, твърдят техни съседи. Старите хора са разчитали на грижите на 83-годишна жена от селото. Само няколко дни след пристигането им състоянието на Петър се е влошило и в сряда, 21 април, той издъхнал. На следващия ден умира и Райна, разказват жители на Горочевци.

На двамата ще бъдат организирани общински погребения.

“Запозната съм със случая. Кметският наместник беше дошъл при мен, за да ме информира за смъртта на Петър, когато му се обадиха по телефона, че и Райна е починала”, разказа кметицата на община Трън Цветислава Цветкова. Тя допълни, че общината ще направи всичко по силите си, за да съдейства на близките.

Цветкова посочи още, че водната авария в Горочевци вече е отстранена. Преди 3-4 дни кметският наместник Васил Милушев сигнализирал за проблема. Заедно с Цветкова и екип на ВиК-Трън направили оглед на място и установили, че трябва да се подменят части – жиба фи 140, с каквито не разполагат в местния клон на водното дружество. Потърсено е съдействие от управителя на ВиК-Перник Борислав Иванов и от там са осигурили необходимите материали. Веднага след това повредата е била отстранена.

Водната криза в селото обаче е целогодишна, а в ситуацията на усложнена епидемиологична обстановка отново излиза на дневен ред.

“Горочевци е едно от 24-те села в община Трън, които са се отказали от услугите на “Водоснабдяване и канализация”-гр.Перник. Местните жители не плащат сметки за вода. Въпреки това ние като община помагаме с каквото можем. Последно там подменихме със собствени средства 2 км водопровод”, обясни Цветислава Цветкова. Населеното място е пръснато на махали, а постоянните жители са едва 10 на брой. Водопроводът непрекъснато аварира. Най-често в ниските части на селото има вода, но не и по високите.

От години призоваваме хората да станат абонати на ВиК-Перник, защото това е операторът, който осигурява и поддържа мрежата, коментира още Цветкова.

В ситуацията на Горочевци са още 23 села, сред които Лялинци. Там обаче местните жители сами поддържат ВиК мрежата, като общината и ВиК-Трън съдействат единствено с техника. Наскоро жителите на Лялинци са подменили половин километър тръби със собствени средства.