Ковид провали конкурса за най-добро домашно в Кюстендил

Преди година 83-ма винопроизводители показаха своите домашни вина.

Пропадна конкурсът за най-добро домашно вино „Трифон Зарезан”, който по традиция се провежда на 14 февруари в двора на читалище „Пробуда 1961” в Кюстендил. Причината 15-ото поред събитие да не се проведе е Ковид пандемията. То трябваше да събере производители и ценители на белите и червени вина в двора на читалище “Пробуда 1961”, намиращо се в кв. “Колуша”. Информацията потвърди Милена Маркова, която е председател на културната институция и организира конкурса.

“По ясни за всички ни причини тази година конкурсът няма да се проведе.

Милена Маркова награждава Светлана Крумова, единственото дамското присъствие сред отличените през 2020 г.

Разбира се, в навечерието на празника на лозаря и винаря Трифон Зарезан ще бъде наредена изложба на класовете по изобразително изкуство към читалище „Братство 1869” и читалище „Пробуда 1961”. Ще бъдат наредени над 40 живописни картини с мотиви и сюжети от традиционния празник на лозаря и винаря Трифон Зарезан”, каза Маркова.

Преди година 83-ма винопроизводители от България, Северна Македония и Сърбия, сред които и една дама в лицето на Светлана Крумова, се включиха в традиционната надпревара, а вълшебните питиета бяха оценявани от компетентно жури, ръководено от председателя на Партията на любителите на бяло и червено вино Павел Петришки.

Краси ЦЕНКОВА