Ковид-19 е предизвикателството за училищата     в навечерието на 15 септември в Дупница

Ученици от СУ „Св. Кл. Охридски”
  • Учениците няма да носят маски в класните стаи, учителите – с шлемове

Пандемичната обстановка е най-голямото предизвикателство за учителите, непедагогическия персонал, учениците и родителите в навечерието на новата учебна година. По какъв начин ще се справят, ни казаха от Средно училище „Св. Климент Охридски”  и Професионална гимназия „Акад. С. П. Корольов“ – произволно избрани учебни заведения в Дупница.

Гергана Лазова

На 15 септември учениците от прогимназията в СУ „Св. Климент Охридски” ще бъдат посрещнати в обновени класни стаи. За да няма струпване, заради Ковид-19 учебната година за първокласниците ще бъде открита в 9,00 часа с кратко тържество. Всички останали възпитаници на школото влизат в клас в 9,30 часа. Впоследствие междучасията също ще започват по различно време, с разлика от 15 минути в биенето на звънеца за обособените две групи ученици. За 5 от паралелките първото междучасие ще бъде в 8,00, а за останалите 5 – в 8,15 часа. В предстоящата учебна година по коридорите ще има повече дежурни учители. Отново заради новия коронавирус и задължителното носене на маски за учителите и останалия персонал са закупени предпазни средства. Учениците ще бъдат задължени да носят маски само в общите помещения – по коридорите, в тоалетните, при пазаруване от училищния павилион. В класните стаи учениците ще бъдат без маски. Във връзка с извънредната обстановка в училището отпада кабинетната система.

„В момента правим основен ремонт на 5 класни стаи, в които се обучават учениците от 5-и до 7-и клас. До 14 септември стаите ще са с нова мазилка, окачени тавани, ламинат, нови врати и осветление. Стаите на учениците от 1-ви до 4-ти клас бяха ремонтирани преди време и сега само се освежават. Вчера мина проверката от РЗИ, откъдето нямат забележки и предписания. Ще спазим изискванията за осигуряване само на дезинфектанти, които са одобрени. Имаме дезинфектанти за подовете и ни предстои да закупим за плотовете на масите и чиновете, за вратите. В училището има топла вода, осигурени са сапун и хартиени салфетки. Заради пандемията няма да има кабинетна система. Часовете по физика, химия и други предмети, които досега се провеждаха в кабинети, ще бъдат в класните стаи. При заболяване на ученик неговият клас ще се карантинира. На четвъртия етаж няма да има постоянно ученици, той остава свободен за евентуална карантина – ако се случи да има клас под карантина, ще бъде преместен там. Дете, за което има съмнения за заразяване с Ковид-19, ще бъде изолирано в стая до лекарския кабинет, където ще остава до идването на родителите и извеждането му от училището. Ако се наложи, педагогическият съветник, психологът и медиаторът ще носят материали на хартиен носител по домовете на децата. Имаме готовност при необходимост да преминем към обучение в електронна среда”, обясни директорът Гергана Лазова.

Елена Костадинова

Във връзка с носенето на маски в училището директорката каза: „За учителите, за които маските са задължителни, купихме 10-ина предпазни средства. Те са прозрачни и приличат на шлемове. Ще ги изпробваме и ако бъдат одобрени, ще купим за целия персонал”. В СУ „Св. Климент Охридски” работят 35 човека, а учениците са близо 200.

„За да се осигурят безопасни условия, в най-голямата професионална гимназия в община Дупница – ПГ „Акад. С. П. Корольов“ (популярно като Механото), са предприети редица мерки, съобразно указанията на МЗ, МОН и РЗИ. И там вместо по кабинети занятията ще се провеждат по класни стаи, така че да се избегне струпването и движението на много ученици в коридорите. Във всяка класна стая е направено подходящо разпределение на местата на учениците с максимално възможното разстояние между тях. Учениците ще влизат в училището през два отделни входа по стъпаловиден график. На входовете ще бъдат поставени автоматични диспенсъри за дезинфекция и там ще бъде осъществяван сутрешен филтър от медицинската сестра и дежурните учители. Ще бъде засилен контролът от страна на дежурните учители по отношение на контактите между учениците, носенето на маски, дезинфекцията и хигиената. В санитарните помещения на всеки от 4-те етажа са осигурени топла вода, сапун и хартиени салфетки. Регулярно ще се извършва дезинфекция на класните стаи, компютърните кабинети, физкултурния салон, фитнес залата и общите помещения”, съобщи директорът Елена Костадинова.

От учебното заведение уточниха, че за учителите са закупени шлемове, а ежедневно ще се провежда инструктаж на учениците за спазване на лична хигиена, спазване на дистанция и отговорно поведение. Ще бъде обособено отделно помещение за настаняване на ученици, проявили симптоми на заболяването, до предприемане да действия за тяхното извеждане от училището по предписанията на РЗИ. Стана ясно още, че училището има готовност за преминаване от присъствена в дистанционна форма на обучение в рамките на 24 часа. Ще бъде използвана електронна платформа за обучение, одобрена от МОН, обучението ще се провежда в реално време във виртуална класна стая. Това ще осигури на учениците пълноценно и ефективно обучение в дистанционна форма.
В Механото има 14 паралелки – с една повече от миналата учебна година. Разпределени са в 4 специалности: „Икономическа информатика”; „Електрообзавеждане на производството”; „Топлотехника” и „Машини и съоръжения в химическата и хранително-вкусовата промишленост”. Три от паралелките ще се обучават в дуална форма, което предоставя на учениците възможност за учене в реална работна среда и получаване на финансови възнаграждения.

„Гимназията спечели проект за основен ремонт в размер на около 1 000 000 лв. по Оперативна програма „Региони в растеж“, но за съжаление пандемията осуети започването на ремонтните дейности. Колективът очаква през новата учебна година дългоочакваният ремонт да се осъществи и да осигури една модерна и ефективна среда за обучение и труд”, посочиха от школото.

Юлияна КОЛЧАКОВА