Ковид 19: 104 новозаразени в Кюстендилско, 172 – в Пиринско, Перник е по средатa

172 са новите случаи на коронавирусна инфекция в област Благоевград, регистрирани през изминалото денонощие. В област Перник те са 136 на брой, а в област Кюстендил – 104.

През последните 24 часа в България са регистрирани 4826 нови случаи на коронавирус, показват данните, публикувани от Единния информационен портал. Направените са 30 772 теста, което означава, че процентът на положителни проби се увеличава като процентно число – от 10,16% до 15,68%.

През изминалото денонощие в болница са постъпили 6 685 души, като 86,98% от тях не са били ваксинирани.
В интензивно отделение са настанени 595 души.

Починалите за денонощието са 136 болни, като 92,65% от тях не са били имунизирани.

За последните 24 часа са били поставени 24 042 дози ваксини. С тях общият брой на поставените дози е 2 709 549, което означава, че 22,09% от населението на страната вече е получило една доза. 9979 души са получили бустерна доза.

В петък Министерството на здравеопазването отново даде пояснения за протичането и предпазването от разпространението на COVID-19, като заяви:

Най-честите симптоми са

температура над 38°, кашлица, главоболие, болки в крайниците, умора и дращене в гърлото. Понякога се наблюдава и временна загуба на обоняние и вкус. Някои хора могат да развият пневмония със задух и дори недостиг на въздух. В тези случаи трябва да се потърси медицинска помощ.

Инфекцията с COVID-19 може да протече и безсимптомно.

В резултат на това хора, които се чувстват здрави, заразят други несъзнателно. По тази причина е важно да се спазват общите противоепидемични мерки за физическа дистанция, хигиена, носене на предпазна маска и често проветряване на помещенията.

При общуване с човек, при който чрез лабораторно изследване е доказана коронавирусната инфекция, е желателно и останалите да се тестват. До излизане на резултата е необходимо изследваните да останат у дома си и да намалят личните си контакти.

Обикновеното дращене в гърлото или кашлицата не са непременно признак за инфекция с коронавирус. Въпреки това, дори и при леки симптоми, е желателно да се направи изследване за COVID-19, като то може да бъде извършено в ковид-зона или пациентът да бъде насочен от личния си лекар.

Протичането на заболяването с COVID-19 е строго индивидуално –

може да продължи повече от 14 дни, особено при тежките случаи. Проучванията показват, че при леките случаи средната продължителност на заболяването е две седмици, а при тежките – фазата на заболяването може да продължи два пъти по-дълго.

След остро заболяване някои пациенти развиват симптоми като хронична умора и отпадналост, включително задух, неврологични и други нарушения, като това състояние се определя като “дълъг COVID”.

Възможно е човек да зарази други хора, дори ако няма симптоми на инфекцията, но вече е заразен. Продължителността на периода от заразяването до появата на собствена заразителност е различна при различните хора. Това означава, че е възможно да се заразят други хора само един ден след собственото заразяване или дори в същия ден. Дори след появата на симптомите, човек остава заразен в продължение на дни.

Най-сигурният начин за предпазване от тежко протичане на коронавирусната инфекция е ваксинацията. В света вече са поставени близо седем милиарда дози. Само в Европа поставените дози са над 830 милиона.