Кои са дебютантите в новия отбор на кабинета “Борисов 3”

Политическа партия ГЕРБ официално обяви кои са новите министри в кабинета “Борисов 3”. Някои от политиците, които поемат ведомствата са известни в широкото общество лица, но други ще дебютират в Министерски съвет, съобщава Блиц. Представяме  хората, които за първи път ще оглавят министерства и не са заемали големи ръководни постове в държавата.

Кой е Бисер Петков – министър на труда и социалната политика?

Бисер Петков е роден на 6.09.1963 г. в град Монтана. През 1987 г. завършва специалността “Икономика и организация на вътрешната търговия” в Университета за национално и световно стопанство. Има висше икономическо образование – степен “магистър”. Участвал е в редица специализации и обучения, сред които „Икономика на предприятието” във Виенския университет, Австрия, „Публични финанси” в Университета на гр. Лестър, Англия, както и краткосрочни специализации, организирани от Института на Световната банка по въпроси на пенсионната реформа. Доктор е по икономика. Започва професионалния си път през 1988 г. като редовен преподавател в Университета за национално и световно стопанство, където през 2012 г. е избран за доцент. В периода 2002-2003 г. е председател на Държавната Агенция за осигурителен надзор към Министерски съвет; През м. март 2003 г. е избран от Народното събрание за заместник-председател на Комисията за финансов надзор, ръководещ управление „Осигурителен надзор” и заема този пост до м. май 2009 г.; С решение на Народното събрание от 8 септември 2011 г. е избран за управител на Националния осигурителен институт. На 29 юли 2016 г. парламентът го преизбира на поста с нов четиригодишен мандат. Има над 30 научни публикации, в т. ч. учебници, монографии и др. Владее английски език. Ползва немски и руски. Семеен, с две деца.

Кой е Николай Нанков – министър на регионалното развитие и благоустройството?

Николай Нанков е роден на 19 декември 1983. По професия е регионалист. Професионален опит: Мениджър проекти. Народен представител от 42-то Народно събрание. Заместник министър на регионалното развитие в периода 2011-2013 г. Областен управител на Ловеч 2009-2011 г.

Kой е Нено Димов – Министър на околната среда и водите?

Новият министър на екологията Нено Димов е бивш зам.-министър в същия ресор в кабинета “Костов”, когато министър бе Евдокия Манева. В момента е председател на Института за дясна политика. Нено Димов е роден през 1964 г. в София. Магистър по математика от СУ “Св. Климент Охридски” от 1991 г. Доктор по физика на БАН от 1997 г. Той е бил главен секретар на МОСВ (1997-1999), заместник министър на околната среда и водите (1997-2001), член на УС на Европейската агенция по околна среда (1997-2002), член на преговорния екип за членство на България в Европейския Съюз, народен представител (2005-2009). Димов напусна парламентарната група на ДСБ заедно с д-р Николай Михайлов и Антонела Понева през януари 2009 г.

Кой е Красимир Вълчев – Министър на образованието и науката? Дългогодишен главен секретар на Министерството на образованието. Той зае този пост през 2009 г. в началото на първото правителство на ГЕРБ, когато министър за кратко беше Йорданка Фандъкова. Напусна по времето на кабинета “Орешарски”, но се върна при второто правителство на Борисов и подаде оставка при идването на служебния кабинет на Герджиков. През последните си месеци в министерството Красимир Вълчев, който е смятан за близък и до бившите просветни в различни правителства – Даниел Вълчев и Меглена Кунева, беше пряко ангажиран с новата оперативна програма за образование и наука.

Кой е Боил Банов – министър на културата?

Боил Банов бе заместник на Вежди Рашидов и отговаряше за театралните въпроси, когато скулпторът ръководеше културното министерство, а преди това бе зам. министър на културата и в служебното правителство на Георги Близнашки. Роден е на 26.05.1971 г. в София, син е на известния актьор Васил Банов.От 1978 г. учи в Седмо СОУ „Свети Седмочисленици”, което завършва през 1989 г. Боил Банов завършва „Режисура за драматичен театър” в НАТФИЗ „Кръстьо Сарафов”, където се дипломира като магистър през 1999 г. Следвал е и в СУ „Св. Климент Охридски” – специалност „Културология”. Режисьор е на постановки в различни театри в страната – Народен театър „Иван Вазов”, Сатиричен театър, „Сълза и смях”, Драматично-куклен театър „Иван Димов“ – Хасково и др. Сред по-известните му постановки са: „В полите на Витоша” и „Когато гръм удари” от П. К. Яворов, „Вампир” от А. Страшимиров, „Сако от велур” от Станислав Стратиев, „Пет жени в еднакви рокли” от Алън Бол. В продължение на 14 години Банов е ръководи Драматично-кукления театър „Иван Димов“ в Хасково. За да може да се издържа докато следва в НАТФИЗ „Кр. Сарафов”, работи и като сценичен работник по строежа на декорите в Драматичен театър „Сълза и смях”. Владее английски и руски. Шахматист е в Шахматен клуб „Ивис+” в София, участва и в шахматни турнири.

Кой е Емил Караниколов – министър на икономиката?

Емил Караниколов е изпълнителен директор на Агенцията за приватизация и следприватизационен контрол. Кариерата му започва като юрисконсулт в Столична община.