Кой произвежда най-добрaта „баничарка“?

НЯКОИ ХОРА КАЗВАТ: лекотоварни модели. Други ги наричат „баничарки“. Ние обаче им казваме: героите на всекидневието. При това доста добри. Citroën Berlingo и компания отдавна са се отърсили от имиджа на товарни возила и все повече се доближават до леките автомобили.

Целесъобразността води до известна прилика във външния вид на товарачите: висока каросерия, вертикални странични части, голям капак, практични плъзгащи се врати, голям простор. Това не прави решението за покупка лесно. Още повече, когато представителите идват от един и същи производител: концернът PSA (Citroën, Peugeot и Opel) произвежда три варианта на един и същи модел. Накрая след крайния монтаж от завода излизат Citroën Berlingo, Peugeot Rifter и Opel Combo. Ние от AUTO BILD решихме да извадим фините разлики между моделите на базата на сравнителен тест. При движение, по отношение на оборудването, във всекидневието и при разходите!

Така в нашето сравнение Citroën се оказа най-изгодният от трите модела. Покупната цена за дизелов мотор със 130 к.с., ръчни скорости и по-доброто ниво на оборудване (Shine, от 42 753 лв.) принципно е на нивото на конкурентите. Тестовият автомобил на Peugeot бе оборудван с 8-степенна автоматична предавателна кутия, което вдигаше цената. Opel струва като 1.5 D най-малко 43 000 лева. Тук обаче също имаме надценка за автоматична трансмисия. При това добавяме и по-евтините текущи разходи за Berlingo. А според експертите Opel губи най-много от всички в теста стойността си при продажба на старо. Накратко:

Opel е скъп, Citroën изгоден, Peugeot – между тях. Освен това последният модел е странен като останалите автомобили на Peugeot. Водачът на Rifter също борави с много малък волан и гледа над него към уредите. Тук няма Head-up дисплей (при Opel и Citroën се предлага), но пък водачът усеща субективно малко по-голям простор. При завиване малкият волан създава по-малко усещане за радиуса – при конкурентите обратната връзка е по-добра. Много по-важно е например, че при рязка смяна на посоката на движение Peugeot леко се излага. За екстремната смяна на посоката е нужна сила, тъй като за кратко сервоуправлението изключва, вследствие на което се втвърдява воланът. Opel и Citroën се справят значително по-безпроблемно с подобно упражнение. Освен това двата модела се управляват една идея по-прецизно, тъй като 17-цоловите им джанти създават по-добра връзка с пътната настилка.

Също така те возят и по-стегнато. Най-добрия комфорт на возене усетихме при Opel. Неговите амортисьори се грижат за това, моделът да не се люлее толкова. За всичките три модела обаче важи следното: като цяло поглъщат съвсем прилично неравностите на пътя. Освен това благодарение на 300 Нм максимален въртящ момент на дизеловия двигател те са бързи и пъргави, а поведението в завоите е безопасно регулирано от ESP. Човек чува (най-силно в Peugeot) типичните бръмчащи ниски тонове на турбо дизеловия агрегат. Друга обща черта е голямата функционалност на трите модела. Трите задни седалки се сгъват съвсем лесно – естествено следвайки обща система. Товарната вместимост е гигантска, а освен това над главите на пасажерите има поставки в тавана за дребни предмети. За съжаление обаче има и общи елементи, които не са чак толкова успешни: например във вътрешното пространство трака и скърца при преминаване по пътна настилка от паваж, механиката на затваряне на плъзгащите се врати изисква усилие, а при пълно натоварване и сериозни неравности на пътя пружините на автомобилите стигат до предела си.

Принципно предимствата и недостатъците на трите модела са идентични. И въпреки това Citroën успя да събере повече плюсове в сравнение с колегите си. Както вече ви казахме, Berlingo участваше с механична скоростна кутия. Това го прави по-лек, субективно по-меко возещ и дори по-икономичен. Въпреки идентичната мощност HDI двигателят в Berlingo харчеше с половин литър по-малко в сравнение със своите събратя. Освен това Citroën може да тегли по-тежко ремарке и има по-голям полезен товар. Почти 60 кг повече в сравнение с Opel. Някои ще кажат, че е малко. Ние смятаме: това може да са решаващите 60 кг.

Разликите са фини, но доказуеми. Значителни различия има по отношение на финансите: Citroën струва по-малко и се движи най-евтино. Затова накрая нашата препоръка е категорична: Berlingo!

КЛАСИРАНЕ

1. Citroën Berlingo Изгоден, икономичен, сигурен, практичен. 485 точки

2. Opel Combo Може да бъде комфортен, но предлага по-малко лукс от Berlingo. 473 точки

3. Peugeot Rifter Смяната на посоката не е най-силната му страна, асистентите – също. 471 точки/autobild.bg