Колективът на ИОУ „Митрополит Авксентий Велешки“  отдаде почит на своя патрон в Истанбул

Колективът на Иновативно основно училище „Митрополит Авксентий Велешки“ в Самоков отдаде почит на своя патрон, като се поклони пред гроба му в двора на църквата “Свети Стефан” в Истанбул, написаха в официалната фейсбук страница на училището.

Гробът на митрополит Велешки се намира в уникалната по рода си  желязна църква „Св. Стефан“, разположена в квартал „Балат“ в Истанбул.  В двора на храма са погребани още Екзарх Йосиф и митрополитите Иларион Макариополски, Паисий Пловдивски.

Общо 67 души от Самоков присъстваха на поклонението на гроба на  Митрополита. Освен колективът на училището, което отбелязва своя патрон, присъства още началникът на РУО София – област Росица Иванова, директори и учители от останалите самоковски училища.

„Всички сведохме глава и се преклонихме пред голямото дело и наследство, което ни е завещал митрополит Велешки. Директорът на училището Ирена Коцева поднесе венец на гроба му, а историкът Миглена Станева, държейки в ръце училищното знаме, припомни за значимостта на делото и личността на Авксентий Велешки. В двора прозвуча училищният химн, изпят от колектива. След това всички се отправихме вътре в църквата „Свети Стефан“, за да се насладим на изключително красивия храм и да запалим свещ“, споделиха още от учебното заведение.

Поклонението бе част от поредица мероприятия, свързани с патронния празник на самоковското школо и отбелязването на 225 г. от рождението на Авксентий Велешки.