Комикът Зеленски и Порошенко отиват на балотаж за президент на Украйна

Комедиен актьор без опит в политиката печели най-много гласове на вчерашния първи кръг от президентските избори в Украйна, сочат първоначалните резултати. На второ място се класира сегашният президент Петро Порошенко.

При преброени над половината от гласовете, Володимир Зеленски, който играе ролята на президент в телевизионно шоу, получава около 30 процента, срещу 16 процента за главния му опонент – сегашния президент Петро Порошенко. Двамата изразиха предимно проевропейски възгледи по време на предизборната кампания. Те ще се изправят един срещу друг на втория тур на 21 април. Бившият премиер Юлия Тимошенко явно отпада от надпреварата за поста. Зеленски заяви: “Много съм щастлив, но това не е последното действие”.

“Няма да воювам с обществото, няма да вдигам палатки и да свиквам майдан, за да защитавам своята персона. Ако украинците са срещу мен, няма да стана президент, защото човешкият живот е най-важното нещо”.

Порошенко описа второто си място като “труден урок”. Вътрешното министерство съобщи, че стотици изборни нарушения са били регистрирани, но според международни наблюдатели вотът е протекъл гладко. Политикът благодари на избирателите, които са го подкрепили и са гласували за “ориентацията към НАТО, Европейския съюз и към окончателна независимост от Русия”.

Украинският президент има значителни правомощия по отношение на сигурността, отбраната и външната политика, в система, описана като полупрезидентска.

В Москва коментират, че няма по-добър кандидат за Русия измежду фаворитите Зеленски и Порошенко. Няма и особени очаквания за подобряване на положението в Донбас независимо от крайния изход от надпреварата. Руските медии отделят внимание на сочения за кандидат на Москва Юрий Бойко, който се класира четвърти с резултат от малко над 9%. Резултатът му се разглежда като добра отправна точка за участието на неговата партия в парламентарните избори наесен. На изборите не бяха допуснати руски наблюдатели, както и не бяха открити избирателни секции на територията на Русия.

 

 

Източник: bnr.bg