Коминочистачът Васил Димитров от Перник: Чистият комин осигурява отлично отопление през зимата

  • Един самозапалил се комин може да опожари цялото жилище

 

Да срещнеш истински коминочистач днес, е рядкост. Романтичната представа за мъжете с лъскъв черен цилиндър на главата и атрактивен набор от четки и метлички, които носят късмет, може би се е превърнала във въздишка по отминали времена. Но професията им, макар и позабравена, е жива и полезна.

Срещата ни с един коминочистач от Перник си е истинска находка. Особено на прага на отоплителния сезон, когато всички, които трябва или са избрали да палят печки, е добре да си припомнят колко е важно комините им да са в изправност.

Нашият коминочистач се казва Васил Димитров и работи в БДЖ- Товарни превози като ръководител смяна на гара Искър в София.

По чистенето на комини се пали сам. Просто един ден се качил на покрива и взел нещата в свои ръце. „От 17-годишен започнах сам да почиствам комина на къщата в Рударци. Преди време станах свидетел случайно как един съсед извика професионален коминочистач, видях как работи и си казах, че това мога и аз да го правя. Започнах да чистя комините на хората от 2 години. Съседите ме викат от време на време, но по-сериозно с това се заех есента на 2017 г.”, разказа Васил. Той има своя система, с която почиства комините отдолу нагоре и по този начин признава, че в повечето случаи не му се налага да се качва на покривите. Все пак рисковете в професията са големи и освен съвестно да си свърши работата, трябва да бъде и много бдителен за здравето си. В кариерата му не липсват тежки случаи. „Попадал съм на паднали тухли, запушени комини от сажди… В такива случаи съм викал колеги да помагат, тъй като това изисква специална техника, с която аз не разполагам.

Най-бързото чистене на комин ми е отнемало 10 минути, а най-тежкият случай – цял ден. Понякога ми се е налагало и да разбивам комини, за да вадя предмети, с които хората са се опитвали да ги почистват. Намирал съм в комините най-различни неща като чукове без дръжка, гюлета, железа, гнезда на птички и други. Има тежки случаи – не един и два, когато системата от пръти и четка се разкачват и останат в комина. Тогава действам според ситуацията, но до разбиване на комин не се е стигало. Трудно е в тези моменти, но няма как – трябва да де справиш.

Хората очакват от теб да си свършиш работата, защото знаят, че чистият комин осигурява отлично отопление през зимата. Тук е моментът да споделя, че чистият комин е много по- пожаробезопасен от този, наслоен със сажди и креозот”, разказва Васил. В този дух той даде и своите съвети: „Противопоказно е да се горят мокри дърва и дървени плоскости от талашит, които са основна причина за отлагането на смоли по повърхността на тялото на комина. Има случаи и на самозапалване на комини.

Температурата на горене тогава е 2000 градуса по Целзий. Коминът се саморазрушава и опожарява цялото жилище.

Много хора минаха на пелети. Там сажди почти няма, но за по-ефективна работа на котлите и камините е добре преди зимата да се почистят димогарните тръби и розетките в хоризонталните димоотводи.

Сухите дърва са в пъти по-ефективни и изгарянето не отделя толкова много сажди”, посъветва още коминочистачът.

Васил е убеден, че носи късмет. Дори съвременният коминочистач да не е от вълшебния свят на приказките, поверието си остава – да пипнеш коминочистач, носи щастие и късмет.

„Като почистя комина, хората ме прегръщат, пипат и ми подаряват разни неща, защото знаят, че нося късмет. Особено малките деца много ми се радват”, признава с усмивка Васил.