Конгресмен: Македония не е държава, да си я поделят Косово и България

 

Моята позиция е, че Македония не е държава. Съжалявам, но това не е държава. Те са толкова разделени, че никога няма да успеят да вървят добре заедно, заяви американският републикански конгресмен Дейна Рорабейкър пред албанската телевизия “Визион плюс”.

Ето защо – според Рорабейкър – “косоварите и албанците в Македония трябва да бъдат част от Косово, а другата част на Македония трябва да стане дял или от България, или от която и да е друга страна, с която твърдят, че са свързани.”

Идеята е, че ние искаме да държим Македония жива, защото някой преди 30 години е решил, че това е конфигурация, която трябва да произлезе от разпадането на Югославия. Но това съвсем не означава, че тази идея все още е устойчива и си струва, каза републиканският конгресмен.

Дейна Рорабейкър твърди, че има влияние върху американската външна политика и че при следващите заседания на Комисията по външнополитически въпроси ще се разговаря и за промяната на границите на Балканите.

Аз имам влияние сред американските политици, аз съм председател на Комитета по външни работи при Камарата на представителите, който се занимава с тази част на света. Ще имаме заседания през следващите месеци. Един от въпросите, по които ще разговаряме, е промяната на границите – с цел те да имат смисъл и да донесат мир на Балканите, казва Рорабейкър пред албанската телевизия “Визион плюс”.

Властите в Скопие са разтревожени

Реакцията на македонското външно министерство след излъчването на интервюто не закъсня – официално Скопие поиска чрез посолството си във Вашингтон становище от Държавния департамент за изказванията на републиканския конгресмен.

Подобни изявления предизвикаха голяма тревога както в Македония, така и в региона. Те разпалват националистическа реторика в съседните страни, с което ни връщат в миналото, пише в съобщение на македонското външно министерство.

Македонското МВнР изразява увереност, че Държавният департамент ще премахне всякакви съмнения по изразените от конгресмена позиции.