Конкурсът „Девойка Кюстендилска пролет“ се върна в културния календар за 2021 г.

Вече е ясен културният календар на община Кюстендил за 2021 г. От отдел “Култура и духовно развитие” акцентираха върху 17 значими събития. Сред тях присъстват и част от непроведени през миналата година заради Ковид пандемията събития. Това са избор на Девойка „Кюстендилска пролет” и международният фестивал „Балканска черга”, който се провежда в родното място на Майстора – село Шишковци.

Сред значимите събития са отбелязването на 139 г. от рождението на Владимир Димитров-Майстора на 1 февруари и връчване на Националната награда за живопис „Владимир Димитров – Майстора“. На 19 март е насрочен 14-и национален конкурс за детска рисунка „Пролет върху листа”. Датите 20 и 21 март традиционно са за Девойка „Кюстендилска пролет 2021“, като това ще бъде 55-о издание, както и официалният празник на Кюстендил. От 7 до 10 април областният град се готви за 15-ия международен конкурс за класическа китара „Акад. Марин Големинов”.

Месец май е един от най-наситените с културни събития. Тогава стартират Майски музикални дни, на 15 май е Нощ на музеите, а на 28-и ще се проведе 15-и национален литературен конкурс за поезия „Биньо Иванов”.

От 25 до 27 юни ще се състои 14-ото издание “Празник на черешата”. През месец юли се очакват 2 музикални събития – Международен фолклорен фестивал „Сребърна пафта” и 15-и международен фолклорен конкурс „Пауталия”.

Летни културни празници „Кюстендилско лято” през август са свързани най-вече с 14-ото издание на Културен форум „Панагия – въздигане на хляба“, което е насрочено за 14-15 август.

15-и национален фестивал на старата градска песен „Пей, сърце” и Международен фестивал „Балканска черга” са събитията за месец септември, а през октомври предстои връчване на национална награда за музика на името на акад. Марин Големинов, тържествен концерт по случай Международния ден на музиката и 113 г. от рождението на Марин Големинов.

В началото на октомври значимо събитие за община Кюстендил е 14-ото издание на Празника на плодородието.

В календара на отдел “Култура и духовно развитие” има още десетки запланувани събития, а надеждата е тази година всички те да видят своята реализация. Първото събитие е на 29 януари, когато ще се отбележи 143 години от Освобождението на Кюстендил с поднасяне на венци и цветя на паметника на Ильо войвода.

 

Краси Ценкова