Косово изгони руски дипломати заради националната си сигурност

Двама руски дипломати са напуснали Косово, след като властите в Прищина обявиха, че са застрашили националната сигурност на страната, предаде АФП.
Вчера по разпореждане на президента Вьоса Османи те бяха обявени за персона нон грата заради „действия, който рискуват да застрашат националната сигурност“.
Косовските институции са „решени да се борят със злокачественото влияние на Руската федерация и нейните пълномощници в региона“, написа Османи в туитър.
Обществената Радио и Телевизия на Косово (RTK) показа снимки с напускането на руснаците и след това как преминават границата със Сърбия. Медията обяви имената на дипломатите – Денис Венгерский и Алексей Кривошеев, и съобщи, че тяхната дейност, която е наблюдавана от Косовската разузнавателна агенция, е „несъвместима с дипломатическия им статут“.
Това не е първият път, при който Кривошеев е обявяван за персона нон грата, съобщава RTK, като допълва, че през януари той е бил експулсиран от Албания, тъй като системно е нарушавал мерките срещу разпространението на коронавируса.
Русия не признава независимостта на Косово от Сърбия и е водещ съюзник на Белград в лобирането срещу международното признаване на Прищина, отбелязва АФП.
Въпреки това Москва запазва дипломатическо присъствие в Прищина, базирано на акредитация към мисията на ООН.
В своя реакция руското МВнР обяви решението на Косово за дипломатите като „сериозна провокация“.
„Самопровъзгласилите се косовски власти и силите зад тях не спират да извършват провокативни действия срещу руските дипломати в Република Сърбия. Организирана е нова провокация, чиято цел е да постави под въпрос придържането на Русия към Резолюция 1244 на Съвета за сигурност на ООН“, коментира говорителката на руското външнополитическо ведомство Мария Захарова./БНР