Косовската опозиция с победа, набира 48,16% от гласовете на изборите

Косовският ляв опозиционен лидер Албин Курти обяви победата на водената от него партия „Самоопределение” рано тази сутрин след проведените извънредни парламентарни избори в страната.
Курти, който ръководи социалистическата партия “Самоопределение” (LVV), обяви това по време на пресконференция в централата на партията.

“Тази велика победа тази вечер е само възможност за нас да започнем промяната, която искаме. Няма да отмъщаваме на никого, но ще изискваме отговорност от всички и навсякъде, така че принципът ни е справедливост без отмъщение”, каза той.
Гражданите на Косово гласуваха на извънредни избори за парламент вчера, за да изберат нови депутати в 120-местния парламент на страната.
Съобщава се, че “Самоопределение” набира 48,16% от гласовете, следван от Демократическата партия на Косово (17,51%), на бившия президент на Косово Хашим Тачи, който е съден от трибунала в Хага. На трето място е Демократичният съюз на Косово на умерения политик Иса Мустафа (13,35%), на четвърто – “Алианс за бъдещето на Косово” на бившия премиер Харадинай с резултат 7,44%. Според мнозинството експерти разположението на силите няма да се промени след окончателното преброяване на 100% от бюлетините.
Според ЦИК на Косово избирателната активност е била малко над 46%. Сърбите са гласували най-активно в Северно Косово, където избирателната активност варира от 79% до 85%. В същото време избирателната активност в албанските региони е средно между 30 и 40%. По този начин партия „Самоопределение” драстично подобри резултата си в сравнение с изборите през 2019 г., когато тази политическа сила спечели 26,15%. В същото време Курти няма достатъчно гласове, за да формира самостоятелно правителство. Според сръбските анализатори засилването на „Самоопределение“ ще означава по-твърда позиция на Прищина в преговорите с Белград.
Партията е особено популярна сред младите хора и известна с организираните протести. През 2019-а тя беше принудена да се обедини с дясноцентристката ЛДК – алианс, който се разпадна след около 50 дни, изхвърляйки Курти от властта.
По време на краткия си мандат начело на изпълнителната власт той започна работа по реконструкция на структурата на публичните компании, които според неправителствените организации са огнища на корупция, подкупи и присвояване.
45-годишният днес Курти за пръв път се прочу като студентски активист през 90-те години, организирайки протести против репресиите на сръбския режим срещу мнозинството на косовските етнически албанци. Тази му активна роля изпрати Курти зад решетките в сръбски затвор за две години, когато той беше малко над 20 години.
След като Косово се отдели от Сърбия с войната 1998-99 г., Курти стана водещ критик както на местните лидери, така и на огромното влияние на международната общност. Сега Курти е уверен, че може да превърне победата си в устойчиво управление.
“Ние идваме, те си отиват”, заяви той пред привържениците си в навечерието на гласуването.
Този път Курти има подкрепата и на съюз с изпълняващата длъжността президент Вьоса Османи, която наскоро се присъедини към тях, след като напусна Демократическата лига на Косово.
Курти, отдавна трън в очите на управляващите, е особено популярен сред младите хора, които се чувстват предадени от сегашното правителство./АФП и ТАСС