Костадин Костадинов оглави местния парламент в Дупница

  • ГЕРБ и СДС със споразумение за партньорство в управлението

  •  Клетва положиха новоизбраният кмет на общината Методи Чимев, кметовете на селата Бистрица, Джерман, Самораново, Яхиново, Крайници и Червен брег и общинските съветници

 

Костадин Костадинов оглави новия Общински съвет в Дупница. Лидерът на СДС за областта и представител на Югозападна България в НИС на СДС бе избран за председател при тайния вот, провел се на първото заседание на местния парламент. Костадинов получи доверието на 17 от колегите си, като един от общинските съветници отсъстваше.

Емил Гущеров и Йордан Йорданов
Костадин Костадинов, Георги Георгиев и Иван Раков

За Станислав Павлов, който бе предложен от БСП, бяха гласували 8 души, а за Леонид Хаздай от „Глас народен” – 5. Комисията с председател Александър Анин, която проведе вота, преброи 30 действителни бюлетини, при 32-ма гласували и един отсъстващ от сесията. Така стана ясно, че двама от съветниците са пуснали недействителни бюлетини.

„Надявам се, че този Общински съвет ще бъде работещ Общински съвет. Надявам се да бъде място, където спокойно и без емоции да изваждаме виждания и тези. Като председател няма да толерирам популизъм, демагогия и своеволия. Колеги, нека с общи усилия да оправдаем очакванията на гражданите. Изборите преминаха, страстите се успокоиха, нашите задължения все повече ще се увеличават.

Новоизбраните кметове на селата, на преден план
Мария Чомакова и Виктор Янев

Освен ежедневните проблеми пред нас стои предизвикателството да насочим общината във вярната посока, да предложим и приложим мерки, които да подобрят благосъстоянието на нашите съграждани, да погледнем далеч зад хоризонта, да разберем смисъла на демокрацията и силата на местното самоуправление. Ще споделя с вас любимата си притча: Ученик хванал в полето една пеперуда, сложил я между ръцете си, отишъл при своя учител и казал: „Учителю, ти, който знаеш всичко, отговори ми на въпроса: „Жива или мъртва е пеперудата?”. „Всичко е в твоите ръце”, отговорил учителят. Всичко е във вашите ръце, уважаеми колеги, в нашите ръце. Бъдете смели, решителни и мъдри. За доброто на нашия град и нашите деца. Пожелавам успешна работа на този Общински съвет”, заяви Костадинов от трибуната.

Моменти от заседанието

Стана ясно, че неговият избор е резултат от споразумение за партньорство и сътрудничество в управлението на община Дупница между ГЕРБ и СДС. То е било подписано миналата седмица от общинския лидер на ГЕРБ Ивайло Константинов и Костадин Костадинов като представител на СДС. Документа прочете общинският съветник от ГЕРБ и психиатър в общинската болница Александър Паризов, който отбеляза, че е упълномощен да предложи лидера на СДС за председател на местния парламент. В споразумението се казва, че общинските съветници на двете десни партии ще работят заедно за постигане на няколко приоритета.

В началото на сесията новите управници чуха химна на страната

Това са насърчаване на инвестициите чрез изграждане на индустриална зона, с цел създаване на повече и качествени високоплатени работни места, обогатяване и разнообразяване на културния календар и създаване на по-добри условия за развлечения и прекарване на свободното време на младите хора, по-високи стандарти в качеството на образованието, насочени към задържане на дупнишките деца в местните училища, инвестиции в материалната база на образователните заведения, решаване на проблемите с водоснабдяването, чиста вода на поносима цена, увеличаване на инвестициите в инфраструктурата на територията на общината, последователни действия за постигане на по-добри условия за живот в селата, окончателно решаване на екологичния проблем със събиране и депониране на битовите отпадъци, изграждане на съвременен и отговарящ на европейските екологични стандарти център за третиране на отпадъци с действащи компостиращи и сепариращи инсталации, рекултивация на старото сметище, превръщане на Дупница в регионален здравен център за Югозападна България, подготовка на качествени проекти с европейско и национално финансиране, отговарящи на приоритетите на гражданите, засилен контрол при реализацията на всички проекти с цел гарантиране високо качество на изпълнение, разработване на богат набор от социални проекти, насочени към потребностите на уязвимите слоеве, хората със специални потребности, възрастните хора, децата в риск и всички нуждаещи се. „С оглед успешното изпълнение на посочените приоритети местните организации на ПП ГЕРБ и СДС взеха решение да работят в тясно сътрудничество в Общинския съвет, като първа стъпка в тази посока е издигането на обща кандидатура за председател на Общинския съвет. ПП ГЕРБ и СДС разчитат на подкрепата на всички демократични сили в община Дупница за успешното изпълнение на подписаните приоритети”, прочете д-р Паризов.

Александър Анин, Станислав Павлов и Първан Дангов

На първото заседание по стар обичай клетва положиха  новоизбраният кмет на общината Методи Чимев и кметовете на селата Бистрица, Джерман, Самораново, Яхиново, Крайници и Червен брег – Кирил Огненски, Ангел Цветков, Райко Цветков, Софка Скоклева и Славчо Димкин. Клетва дадоха и общинските съветници.

Отново по традиция първата сесия откри областният управител Виктор Янев. Губернаторът даде съвет на новоизбраните управници на общината да забравят за предизборните битки, защото са свързани единствено от отговорността към гражданите. „Надявам се, че чрез вашия професионализъм, с труд – всеотдаен, упорит, след 4 г. ще можете да берете плодовете за благото на тези, които ви избраха, а именно жителите на община Дупница”, каза Янев.

„Пожелавам ви, вървейки по улиците, да стъпвате здраво и главите ви да бъдат високо вдигнати. След приключването на мандата да имате куража да застанете пред своите съграждани и да можете достойно да се отчетете за свършеното през изминалите години. Пожелавам ви ползотворна работа и много политическа зрялост, диалог и съгласие в името на община Дупница и нейните жители”, обърна се към новите управници председателят на Общинската избирателна комисия Мария Чомакова.

До избора на председетел заседението бе ръководено от най-възрастния общински съветник. Това е Йордан Йорданов от ГЕРБ, за когото това е трети пореден мандат. „В двата общински съвета, част от които съм бил, имаше и хубави, и лоши неща. Хубавото е, че имаше дискусии, имаше сблъсък на мнения, имаше плам. Лошото е, че невинаги теснопартийните пристрастия се подчиняваха на интересите на Дупница. Партии, разбира се, трябва да има. Те са важна част от демократичната система. Но никога да не забравяме, че тези партии трябва да служат на хората. Ето затова призовавам да бъдем диалогични, да бъдем отворени и за чуждото мнение, да не гласуваме на инат. Дупница заслужава европейско бъдеще, заслужава да се развива в икономическо, културно и образователно отношение. Това е единственият верен път да спрем обезлюдяването и да задържим повече млади хора в нашия град и нашата община. Нека всички да се докажем, достойни за доверието, което са ни гласували гражданите, да живеем с техните проблеми и да допринесем за вземането на най-верните решения”, обърна се към колегите си Йордан Йорданов.

На сесията присъстваха зам. областният Матей Попниколов, секретарят на областната администрация Гергана Михайлова, народният представител от ГЕРБ Радослава Чеканска, както и много граждани, участвили в изборите, близки и приятели на новоизбраните в местния парламент.