Костадин Паскалев вече не е член на БСП

Партията го обяви за „самоизключен“

БСП обяви, че един от бившите кметове на Благоевград – Костадин Паскалев, вече не е социалист. Бившият депутат и министър на социалистическата партия се е самоизключил, съобщиха от пресцентъра на столетницата. Причината е, че се явил като кандидат за народен представител от листата на “ЛЕВИЦАТА”.

“Самоизключването” му е констатирано от пленума на БСП с 97 гласа “за” и 1 “въздържал се”, съобщи пресцентърът на партията. Заедно с Паскалев “самоизключени” са още двама социалисти – друг бивш депутат от БСП – Васил Антонов, както и Иван Мандински – по същата причина.

Тримата са участвали в листите и в кампанията на “ЛЕВИЦАТА” в изборите за 49-то Народно събрание, се уточнява в съобщението на “Позитано” 20.

Съгласно устава на БСП, социалист, който се включва в листите и кампанията на друга партия, се самоизключва, обясняват от БСП.

Паскалев бе сред инициаторите за обединението на лявото пространство с участието на БСП. Той организира първо кръглата маса “Лява България”, след което участваше в сформирането на “ЛЕВИЦАТА”, редом с други бивши социалисти – Мая Манолова, Румен Петков, Татяна Дончева.

Паскалев беше и член на Националния съвет на БСП, а неведнъж е критикувал ръководството й за грешни действия и политика, но не се е отказвал от партийния билет. Той искаше оставка на Корнелия Нинова многократно. Именно Паскалев обяви в навечерието на конгреса, че на пленума ден по-рано е било поискано изключването на 20 социалисти.

Така Паскалев се влива в редиците на прогонените от ръководството социалисти, като последната голяма група изключени бяха 14 делегати на конгреса на БСП, сред които Петър Витанов, Валери Жаблянов и Светлана Шаренкова.

Часове след тяхното изключване Ангел Найденов сам хвърли партийния билет, в знак на протест и несъгласие с изгонването на социалистите на конгреса. Преди това отстранен от партията беше Кирил Добрев, а Калоян Паргов беше наказан със сваляне от всички ръководни постове.

По-рано пленумът на социалистите забрани занапред на членове на БСП да участват в служебни кабинети като министри и на други високи постове в изпълнителната власт, но не уточни дали ще има санкции за Крум Зарков, Весела Лечева и Явор Гечев, ако отново оглавят министерства в следващ кабинет, назначен от Румен Радев. Думите на Корнелия Нинова бяха, че това не е обсъждано.

Централата на партията на “Позитано” 20 червеният пленум препотвърди решението на Изпълнителното бюро и на парламентарната група да не подкрепят първия мандат за правителство на кандидата за премиер на ГЕРБ-СДС Мария Габриел, както и да участват в разговори за втори и трети мандат, при получена покана.

НС реши също членове на партията да не участват в евентуално ново служебно правителство, назначено от президента Румен Радев./Dir.bg