Кочериново също напуска водната асоциация

Кочериново също напуска АВиК-Кюстендил. На последното си заседание местният парламент взе решение община Кочериново да прекрати членството си в Асоциацията по водоснабдяване и канализация на обособената територия, обслужвана от „Кюстендилска вода“. Причините за решението са аналогични на тези в съседни общини, които също тръгнаха по трънливия път за прекратяване членството в асоциацията. Една от основните причини е проблемът с водоснабдяването – населението е оставяно без вода. Сред мотивите е и неприемането на активите от страна на „Кюстендилска вода”. Друга причина е отказът на водния оператор да присъедини водоизточниците и преносната мрежа за питейна вода в две от селата на общината.

„От 2016 г. със сключване на договора за стопанисване, поддържане и експлоатация на ВиК системите и съоръженията и предоставяне на ВиК услуги, сключен между Асоциация по ВиК – Кюстендил и ВиКО „Кюстендилска вода“ ЕООД – гр. Кюстендил, община Кочериново е член в АВиК – Кюстендил. На основание на договора и със заповед на кмета на община Кочериново е назначена комисия с включени представители и на АВиК на обособената територия, обслужвана от „Кюстендилска вода“ ЕООД – Кюстендил и ВиК оператор „Кюстендилска вода“ – гр. Кюстендил за фактическо установяване на ВиК активите – публична общинска собственост, по смисъла на чл. 19 от Закона за водите и на активите, собственост на община Кочериново, с цел същите да бъдат предадени чрез АВиК – Кюстендил с приемно-предавателен протокол на ВиКО „Кюстендилска вода“ ЕООД – гр. Кюстендил за стопанисване, поддържане и експлоатация за срок, визиран в договора за стопанисване, поддържане и експлоатация на ВиК системите и съоръженията и предоставяне на ВиК услуги, сключен между АВиК – Кюстендил и ВиКО „Кюстендилска вода“ ЕООД – гр. Кюстендил. До настоящия момент фактическо предаване, съответно приемане на ВиК активите – публична общинска собственост от страна на лицата, задължени по закон да ги стопанисват, поддържат и експлоатират, няма. Подписан приемно-предавателен протокол – няма”, каза председателят на Общинския съвет Елена Бозовайска в отговор на наши въпроси.

Шефката на местния парламент посочва още, че вече 5 години водоизточниците и преносната мрежа за питейна вода във Фролош и Цървище не се включват към района на водния оператор.

„От 2016 г. до сега община Кочериново многократно е поставяла въпроса за приемане на решение за промяна на границите на обособената територия, обслужвана от „Кюстендилска вода“ ЕООД, чрез присъединяване на водоизточниците и преносната мрежа за питейна вода в района на селата Фролош и Цървище. Присъединяване не е осъществено поради това, че от общината се изискват документи, с които тя не разполага. Това причинява огромни проблеми от нормативен и битов характер, както и контрол на качеството на питейната вода. Липсва добър тон на комуникация и разбиране с ВиК оператора „Кюстендилска вода“ ЕООД. Община Кочериново, като член на АВиК на обособената територия, обслужвана от „Кюстендилска вода“ ЕООД, винаги е съдействала и предприемала мерки и действия, предвидени в действащото законодателство, по отношение на стопанисването, поддържането и експлоатацията на ВиК актива – публична общинска собственост, въпреки обстоятелството, че не е ВиК оператор, но резултат няма.

Ежегодно населените места в общината остават без водоснабдяване десетки дни без ясно и логично обяснение за причините или с противоречаща информация, както и без ангажименти относно сроковете за възстановяване на водоподаването. Това поражда недоволство на гражданите, конфликти с местната власт, протести и т.н.

В тази връзка ОбС – Кочериново прие решение, с което дава съгласие за предприемане на действия за промяна на границите на обособената територия, обслужвана от „Кюстендилска вода“ ЕООД – гр. Кюстендил, чрез напускане и прекратяване на членството /отпадане/ на община Кочериново в Асоциацията по ВиК – Кюстендил”, подчерта Елена Бозовайска.

Остават и опасенията за повишение на цената на водата в общината. Както е известно, в бизнес плана на „Кюстендилска вода” е заложено цената на водата в населените места, обслужвани от оператора, да стигне 2,72 лв. В момента цената на 1 куб. вода в община Кочериново е 1.10 лв. без ДДС и 1.32 лв. с ДДС.

Както е известно, решението на общинските съветници в Кочериново не е влязло в сила. Кочериново е поредната община в област Кюстендил, която напуска водната асоциация. Припомняме, че другите две общини, които се махат, са Дупница и Рила.

Юлияна КОЛЧАКОВА

И община Рила напуска водната асоциация