Красимир Мелков, ст. треньор на ОХК „Беласица“:Ще дам всичко от себе си, за да се върне славата на Петрич като хандбален център

Красимир Мелков е роден на 04.03.1983 г. в Петрич. По спорта се увлича на 7-годишна възраст и започва да тренира хандбал при известния състезател и треньор Димитър Костенаров. На 16-годишна възраст прави дебют в мъжкия отбор на ХК „Цар Самуил”, а на 17 вече е в А група при мъжете в същия клуб. Достига до помощник треньор на Димитър Костенаров в ХК „Цар Самуил”. Млеков е емблематична фигура в спорта хандбал в Петрич. Преминал е през много трудности и като състезател, и като треньор, и макар вече гонещ 40-тата си година, продължава и да играе, и да бъде треньор на мъжкия отбор на ОХК „Беласица”. Дни преди церемонията „Спортист на годината на община Петрич за 2022 година” той се съгласи да даде обширно интервю, за да бъде представен по достоен начин, какъвто заслужава, пред спортната общественост и най-вече пред младите любители на спорта в община Петрич.

-Краси, защо избра спорта хандбал?

-Този спорт за мен е най-атрактивен. Като дете се радвах истински на успехите на хандбален клуб „Беласица” и бях на върха на щастието, след като любимият ми град Петрич стана известен не само в страната, но и в чужбина, когато мъжкият отбор стана три пъти републикански шампион и три пъти носител на Купа България и представляваше страната ни по европейските терени. Тук е мястото да се спомене името на покойния Живко Костадинов-Зрил, който направи много най-вече от финансова гледна точка, за да стигне хандбален клуб Беласица до такива успехи. За мен Живко Костадинов е като Костадин Хаджииванов за развитието на футбола в общината. Редно е да се спомене и името на Костадин Петров-Лялето, който също има дял за най-високите успехи на хандбала в Петрич. Баща ми Ростислав Мелков (покойник от 2003 г.) беше върл привърженик на спорта, най-вече на двата вида, с които сме известни-хандбала и футбола.

-Какви успехи постигна в отделните възрастови групи?

-На 12-годишна възраст като състезател на отбора момчета на ХК „Цар Самуил” се окичих с шампионска титла.

На 14-годишна възраст спечелих с бронзов медал.

На 16-годишна възраст отново с шампионска титла и златен медал.

На 19-годишна възраст станах сребърен медалист.

През 2006 година по финансови причини спря участието на хандбалния клуб „Цар Самуил“. Аз, разбира се, проявих упоритост и завърших успешно курсовете за съдия по футбол, ръководейки срещи в А група и от 2008 г. станах треньор на младежкия състав на ХК „Цар Самуил”. Като треньор в този клуб моите възпитаници юноши старша възраст спечелиха купа България и се класираха на трето място в шампионата на страната, спечелвайки бронзовите медали. Последва нова петгодишна пауза и работих като обслужващ бензиностанция. От 2017 г. вече съм треньор на юноши старша възраст на ХК „Беласица” с президент Георги Хаджимаргаритов. От 2018 година съм треньор на юноши старша възраст и едновременно намирах време да играя в мъжкия отбор на Пирин 64 в А група. С него се окичих със сребърен и на два пъти с бронзов медал в първенството на А хандбална група.

-Би ли споменал в какви национални гарнитури си участвал?

-На14-годишна възраст бях повикан в юношеския национален отбор при треньор Съби Дойчинов. В младежкия – национален отбор при треньорите Игнат Върбанов и Сашо Чанев. В националния отбор на  мъжете – при треньор Пенко Златев.

Участник съм в доста срещи на националния отбор по хандбал в Германия, Швейцария, Португалия, Украйна и други страни.

-Откога си треньор в ОХК „Беласица”?

-От 2016 година. От 2022 година съм играещ треньор в мъжкия отбор на ОХК „Беласица”.

-Има ли финансова обезпеченост мъжкия отбор на ОХК „Беласица” като участник в Б група? Какви цели преследвате?

-Обиграване на младите състезатели, рожба на ДЮШ на клуба. Ще направя всичко възможно те да станат ядрото на мъжкия отбор в близките 1-2 години, дай Боже като участник в А група. Относно финансирането искам да изразя своето задоволство затова, че кметът на общината Димитър Бръчков прояви разбиране и ни увери, че ще бъдем финансово обезпечени. Дебело подчертавам, че ако искаме да достигнем на първо време влизане в А група, освен от общината трябва да имаме финансиране и от местните бизнесмени.

-Какво трябва на мъжкия отбор, който ръководиш, да бъде отборът, който ти желаеш?

-Да се върне петричкия дух, да има истинска борба на терена независимо къде и срещу кого играем – това е пътя към постигане на големите цели.

-Кои са основните ви конкуренти за окупиране на първото място в Б група на мъжкия хандбал?

-Пирин (Гоце Делчев) и Пирин (Благоевград). Отборът на Гоце Делчев е изграден с повече опитни и класни състезатели, но няма да се отказваме, ще работя с това, с което разполагам, и ще търся максималното във всеки един мач за класиране в челото.

-Какво си пожела за 2023 година?

-Здраве и късмет на треньори и състезатели, да няма контузии в отбора.

-Би ли казал няколко думи за любителите на хандбала, които още от първия мач подкрепиха отбора не само като домакини, а и като гости, най-вече в мача за ¼ финалната фаза за Купа България?

-Благодаря им от сърце за невероятната подкрепа. На всички тях и семействата им пожелавам много здраве и късмет и повече взаимна радост както у дома, така и навън.

-Мотото ти в живота?

-Никога не се предавай!

 

Ташко СУЛЬОТОВ