Кристиан Николов с обвинение, че умишлено е причинил смъртта на Милен Цветков

Четирима са обвиняемите за катастрофата, предизвикана от Николов, СГС решава дали да го остави за постоянно в ареста

 

Прокуратурата смята, че катастрофата, при която на Великден загина журналистът Милен Цветков, е умишлено причинена. Обвинението на 22-годишния Кристиан Николов вече е преквалифицирано в тежко умишлено. Ако бъде признат за виновен, той може да бъде осъден и на доживотен затвор.

Очаква се по-късно тази вечер Софийският градски съд да се произнесе по искането на държавното обвинение Николов да остане за постоянно в ареста.

Висока скорост, неспиране на червен светофар, шофиране под въздействие на четири вида наркотици са част от установеното дотук, с което държавното обвинение мотивира преквалифициране на обвинението от неумишлено в умишлено.

Както и обстоятелството, че катастрофата е станала на оживено място и така е бил застрашен животът на много хора. Че в близост до мястото, на което джипът на Кристиан Николов удря колата на Милен Цветков, има преминаващи на зелено пешеходци, се видя на записи от охранителни камери, разпространени в социалните мрежи.

Пак на такова видео от днес се вижда и как свидетели извеждат жив от колата му журналистът. Според предварително заключение от медицинската експертиза, той е имал няколко несъвместими с живота травми.

Всичко, с което прокуратурата разполага вече е на вниманието на адвокатите на обвиняемия. Когато те се запознаят с доказателствата по делото, ще започне и съдебното заседание, на което външни лица няма да могат да присъстват, заради карантинните мерки, въведени и в съдебните сгради.

Четирима са вече обвиняемите за тежката катастрофа на Великден

Освен на Кристиан Николов, заради тежката катастрофа обвинение беше повдигнато и на майка му – Десислава Пешева, защото му е позволила да шофира автомобила на управляваната от нея фирма, след употреба на наркотици.

Джипът „Ауди Q7“  е собственост на фирмата „Десислава Пешева комерс“, а майката на Николов е съдружничка на намиращия се от лятото на 2018 година в  ареста бизнесмен Миню Стайков.

Обвинения получиха и приятелката му – Симона Цветкова и синът на депутата от ГЕРБ Лъчезар Иванов – Георги, които са пътували в джипа. То е, защото са отказали да свидетелстват за обстоятелствата, довели до катастрофата в неделя. Обвиненията на Цветкова и Иванов са по отделени материали от делото срещу Кристиан Николов.

Симона Цветкова и Георги Иванов са освободени снощи от ареста срещу парични гаранции от по 10 000 лева.

За престоя си там депутатският син разказа пред bTV, че бил притискан от разследващите да свидетелства срещу Кристиан Николов, както и че след освобождаването му полиция е правила обиск в дома му.

Такъв имаше и в дома на Десислава Пешева, малко след като беше освободена срещу гаранция от 100 000 лева.

Този широк кръг обвиняеми беше коментиран днес в интервю за „Хоризонт“ от  Диана Русинова от Европейския център за транспортни политики:

„Това е по-правилният път, отколкото непрекъснато да завишаваме санкциите –  когато си наясно, че цялото ти семейство може да пострада, че приятелите ти може да пострадат и да бъдат по някакъв начин въвлечени в съдебно преследване, това ще има много по-отрезвяващ ефект върху такъв тип хора, които се качват и си мислят, че са безсмъртни на първо място и второ – че нищо няма да им се случи”.

По искането за постоянен арест на Кристиан Николов заседава по строги карантинни правила Софийският градски съд.

В съдебната зала ще бъдат само съдията, адвокат и прокурор, а обвиняемият ще участва в делото дистанционно – чрез видеовръзка./БНР