Крум Милев: Апелът към лекарите за Триажния кабинет даде резултат! Благодаря!

  • Д-р Красимир Панчев: Положението в Дупница „никак не розово” и лекарите трябва да се обединяват

Триажният кабинет в Дупница отново работи с пълен капацитет. Това съобщи председателят на кризисния щаб и временно изпълняващ длъжността кмет на община Дупница Крум Милев. Със сигурност до понеделник включително смените на дежурните лекари са подсигурени. Кабинетът разполага с бързи антигенни и PCR тестове, както и всички консумативи, така че хората със симптоми ще могат да се прегледат и изследват за Ковид-19. Във вторник вечерта председателят на кризисния щаб Крум Милев отправи апел към всички медици с призив да поемат дежурства в изнесеното звено, за да помогнат както на своите съграждани, така и на своите колеги.

Крум Милев

Той изрази благодарност към управителя на Общинската болница д-р Крум Бонев и към председателя на лекарската колегия в Кюстендил д-р Красимир Панчев, които активно съдействат за осъществяване на дейността. Пред в. „Вяра” д-р Панчев сподели, че положението в града ни „никак не розово” и общопрактикуващите лекари трябва да се обединяват, за да могат да помагат както на пациентите, така и помежду си за времето, в което не са на работа, тъй като неотложните кабинети са силно претоварени.

Д-р Крум Бонев

„До знанието на всички общопрактикуващи са сведени параметрите за дейността на Триажния кабинет в града и всеки лекар може да прецени възможно ли е да поеме допълнителни ангажименти и има ли желание и мотивировка да го направи”, коментира още д-р Панчев. Инспекторите на РЗИ се свързаха и съобщиха забавените резултати от PCR тестовете, направени през почивните дни в триажа. Процентът на потвърдените тестове също е висок, като броят на заболелите през последното денонощие достигна 50 души.За изминалото денонощие по данни на Областния кризисен щаб 141 са новозаразените лица с коронавирусна инфекция в Кюстендилска област. В Кюстендил новите случаи са 66, в Дупница – 55, Кочериново – 7, Рила – 6, Бобов дол – 3, в Сапарева баня и Трекляно има по два нови случая.

Д-р Красимир Панчев

18 към момента са пациентите в Ковид отделението на Общинската болница в град Дупница. Един от тях е интубиран и в критично състояние, на кислородна терапия са 15 души.
В Ковид отделението на МБАЛ “Св. Иван Рилски 2003” – град Дупница са настанени за лечение 26 души. Четирима от тях са в сравнително стабилно общо състояние, всички останали са в тежко. Пациентите в Ковид отделението на МБАЛ „Д-р Никола Василиев“ в град Кюстендил към днешна дата са 61. Един пациент е интубиран и в критично състояние, седем други са в тежко, останалите пациенти са в средно тежко и сравнително стабилно общо състояние.
Има починали двама души – жена на 61 години от община Кюстендил и 80-годишен мъж от община Бобов дол, който е имал придружаващи заболявания. Областният кризисен щаб поднася искрени съболезнования на семействата и близките на починалите.