Кръгла маса за Гоце Делчев и Илинденската епопея

Научни форуми, посветени на Гоце Делчев и Македонските патриотични организации, се проведоха днес в гр. Гоце Делчев. Организатори на събитието са Институтът за исторически изследвания при Българската академия на науките, Македонският научен институт, Община Гоце Делчев и Общински исторически музей – Гоце Делчев.

На научните форуми присъства ръководството на община Гоце Делчев, представители на учебни заведения, неправителствени организации и хора, имащи интерес към историята.

Приветствия към присъстващите отправиха Негово Високопреосвещенство Неврокопският митрополит Серафим, кметът на община Гоце Делчев Владимир Москов и проф. д-р Георги Николов – председател на Македонския научен институт.

„През годините, ние като представители на местната власт, сме положили много усилия за да бъде отбелязвана паметта и делото на Гоце Делчев не само тук в района, но и в цялата страна. Дълги години датите на неговото рождение и гибел не бяха част от националния исторически календар, което за мен е необяснимо.

Всеки българин, независимо в кой край на страната ни живее трябва да знае кой е Гоце Делчев –  Апостола на национално-освободителното движение в Македония и Одринска Тракия, един от великите мъже на България“, каза в своето приветствие кмета на община Гоце Делчев. Той отправи и пожеланието по-често да се организират подобни научни събития, в които да се говори и да се припомня живота и делото на героите на България.

Първата част от научните форуми включваше кръгла маса на тема: “Гоце Делчев и героите на Илинденската епопея“, посветена на 150-та годишнина от рождението на Гоце Делчев. Свои доклади представиха водещи учени в страната, в които се разгледаха различни аспекти от живота и делото на патрона на града, включително и дейността му като учител.

Втората кръгла маса в рамките на научните форуми бе на тема: „100 години Македонски политически/патриотични организации“, като една от темите на дискусията в нея бе културно-историческото наследство на Института по история на българската емиграция в Северна Америка „Илия Тодоров Гаджев“.

В рамките на проведените днес форуми бе представена и изложбата „Рисуваме лика на Гоце Делчев“. В нея са събрани най-добрите творби от Конкурс за детска рисунка, организиран от Общинската комисия за борба с противообществените прояви на малолетни и непълнолетни – гр. Гоце Делчев.