КТ „Подкрепа” скочи срещу премахването на студения резерв и готвените законодателни промени

Секцията на синдиката в ТЕЦ „Бобов дол” изпрати декларация до премиера и се закани: Готови сме на протести

 

Синдикатите в ТЕЦ “Бобов дол” скочиха срещу премахването на студения резерв и готвените законодателни промени, които ще дават възможност енергийният министър еднолично да възлага резерв, изпълняван единствено от държавната топлоцентрала „Марица Изток 2”. Синдикалната секция на КТ „Подкрепа” в ТЕЦ „Бобов дол” излезе с протестна декларация, адресирана до президента на страната, председателя на Народното събрание, министър-председателя, министъра на енергетиката и президента на КТ „Подкрепа”, с която се обявяват против прекратяването на търговете за доставка на разполагаема мощност за студен резерв от производителите на ел. енергия. „С притеснение разбрахме от пресконференция, дадена от държавни представители на енергийния сектор, че студеният резерв се премахва, а на негово място няма да се появи механизмът за капацитет, а ще се измени Законът за енергетика и министърът на енергетиката ще може еднолично да възлага подобие на студен резерв, но изпълняван само от държавния ТЕЦ „Марица Изток 2”.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

ТЕЦ „Бобов дол” ЕАД е основен производител на електрическа енергия и ние, работниците и служителите от централата, сме абсолютно против прекратяване на провежданите от „ЕСО” ЕАД търгове за доставка на разполагаема мощност за студен резерв от производителите на електроенергия. Търговете осигуряват прозрачност и представляват пазарен подход при разпределение на количествата и цените на разполагаемата мощност за студен резерв. В последните години цените на разполагаемата мощност паднаха в пъти благодарение на провежданите търгове. Това е реалната пазарна логика и не трябва да допускаме политиканстването в отрасъла да се настанява трайно при взимане на решения, на база популизъм”, се казва в декларацията.

От организацията на „Подкрепа” в дружеството са категорични, че възлагането на резерва по административен начин на една централа, независимо дали е държавна или частна (в случая държавна), е грубо нарушение на пазарния механизъм и създава монопол и нерегламентирани практики в енергетиката. „Не дай си, Боже, при една авария в този ТЕЦ се създава опасност от цялостно блокиране на енергийния пръстен на страната и създаване на условие за спиране на икономиката в държавата и оставане на населението на тъмно. За страна на ЕС това е грубо погазване пазарния принцип в целия бранш и абсолютно недопустимо”, посочва се в документа.

От синдиката настояват още да не се съсредоточава осигуряването на капацитет само в една държавна централа, при липса на конкурентоспособност, а да се въведе работещ механизъм за капацитет за всички производители в бранша. „Провеждането на търговете по тази процедура да се осъществят на пазарен принцип, без ограничения за производителите в бранша. Механизмът за капацитет едва ли ще бъде въведен до края на годината и дотогава настояваме да не се променя рамката, която съществуваше до момента, за да може всеки желаещ да участва.

Считаме, че разумът ще надделее и ще бъдат взети решения, удовлетворяващи всички, включително и справедливите искания на работниците и служителите на ТЕЦ „Бобов дол” ЕАД. При неудовлетворение на нашите искания сме готови на всякакви протестни действия, регламентирани в законите на Р. България, за защита на нашите работни места и желанието да създаваме брутен вътрешен продукт в страната, а не в чужбина! Дайте шанс за работа на всички!”, заявяват от професионалния съюз. Декларацията е подписана от председателя на синдикалната секция инж. Ивайло Димитров.