Кукерите на дупнишкото село Червен брег дадоха петльов курбан за здраве

Александър Алексиев поведе хорото.
  • Гвардеецът Александър Алексиев и Драгомир Илиев пяха народни песни

 

Курбана за здраве на кукерите от Червен брег освети младият свещеник от съседното село Крайници отец Радослав Ваклин. Инициативата за курбана е на Драгомир Илиев, Кирил Бачев и Даниел Богословов, ръководител на кукерската група от 2000 г. Почетен гост на курбана бе техният съселянин Иван Пишимаров, който преди дни се завърна от 25-годишен гурбет в Америка и курбанът бе първата сбирка, на която Иван присъсва в Червен брег. Курбанът бе сготвен и раздаден в ценъра на Червен брег до обновена от кукерската група постройка, която преди това стоеше занемарена до пътя за село Крайници.

Емигрантът от Америка Ивайло Пишимаров бе личен гост на трапезата.

Облечени в носии, кукерите от село Червен брег удариха чанове и тъпан и запяха народни и хайдушки песни, като поведоха кръшно хоро на мегдана в селото. Песни пяха гвардеецът Александър Алексиев и Драгомир Илиев, който е хорист в мъжкия хор в Дупница при диригентката Таня Камбурова.

Празнуващи в подновената от кукерите беседка

Кукерът Драгомир Илиев, който пя с цяло гърло „Роженския манастир”, сподели: „Събрахме от кукерите по 20 лв. и с парите, които бяхме събрали на Сурва, обновихме покрива на постройката, стегнахме я, окосихме тревата, да не е пущинак и  хората от Червен брег да я ползват за празници. Кукерите искаме да създадем у по-младите в селото любов към народния фолклор и кукерството. С останалите пари и спонсорство на Славчо Димкин направихме курбан за здраве за всички жители на Червен брег. Петльовия кубан сгови известният майстор на курбани Ивайло Пишимаров с помощника си Красимир Гьошков – бивш полицай от бобовдолския затвор”.

Кукерите, организатори на курбана – Драгомир Илиев, Кирил Бачев и Даниел Богословов

Към кукерската група на Червен брег за пълноправни членове са приети и две момчета от съседното село Яхиново – Драгомир Недков и Денис Димитров, който девета година играе народни танци.

Кукерите Кирил Бачев и Васил Кирилов с черешовото топче

Драгомир Илиев е завършил публична администразия в ЮЗУ „Неофит Рилски” в Благоевград, а от тази есен е записал магистратура по спортен мениджмънт в НСА. На трапезата на  курбана се веселиха над 60 човека, сред които Васил Кирилов, Кирил Бачев, Кирил Иванов, Денис Богословов, Драгомир Илиев, Емил Георгиев, Емил Симонов, Александър Алексиев, Иван Чорбаджийски, Евгени Пишимаров, Слави Димкин, Красимир Гьошков, Иво Дангулов, Кирил Илков, масажистът Валери Гьошков и др.