Кукери от Разлог играха магически танц за плодородие на събора на овцевъдите

Югозападът се отчете с впечатляващо участие в Националния събор на овцевъдите. Кукери чауши от Разлог и прочутият родопски оркестър “101 каба гайди” дадоха началото на деветото издание на събора.

Атрактивните кукери от Разлог оставиха присъстващите без думи. Появата им бе внушителна и със специален ритуал те изгониха надалеч злите сили. Маскираните с кожи и тежки звънци кукери от Разлог освен това изпълниха и техния магически танц за плодородие и богата реколта.

Другият югозападен акцент на събора бе присъствието на директора на Регионален исторически музей – Благоевград д-р Кирил Алексиев. Заедно с клуб “Традиция” взеха участие в IX национален събор на овцевъдите в България. Пред стотиците гости на събитието, провело се на поляните край Петропавловския манастир, община Лясковец, членовете на “Традиция” представиха своето “Училище за юнаци”.

Съборът продължи със състезание за най-тежък овен, което спечели 170-килограмов екземпляр, кръстоска между породите „Беграмска” и „Аваси”. Неговият стопанин Мариян Балтаджиев от силистренското село Попина е получил наградата от 1000 лв. Още 5 расови животни от породата „Черноглава плевенска” са участвали в състезанието. Победителят, кръстен на мамута Мани от анимационната поредица “Ледена епоха”, е на 2,5 години и руното му от последната стрижба е тежало над 6 кг.
Още няколко атрактивни състезания бяха организирани в рамките на събора край Петропавловския манастир. Бойко Димитров от с. Боринци е спечелил и двете надпревари за ръчна стрижба с овчарска ножица. В най-масовото състезание по ръчно доене се състезаваха 26 участници. Пет деца, най-малкото от които на 5 години, са показали повече от добри умения в ръчното доене.
Козата Пенка от порода „Българска млечна” е победител в състезанието за машинен млеконадой на кози. Животното, собственост на Елка Станчева от великотърновското село Леденик, е дало 4,8 л мляко. Всички победители в състезанията, освен от купи и плакети, са получили и парични награди.
Нестабилното дъждовно време не попречи на хиляди посетители от цялата страна да посетят Деветия национален събор на овцевъдите. Над 1000 чистопородни животни – овце, кози, коне, кучета и магарета, селскостопанска техника, специализирано оборудване и фуражи, фермерски продукти от овче и козе мляко и месо бяха разположени на щандовете на събора. Над 2000 участници са се включили в Националния фолклорен конкурс “Заблеяло ми агънце”.
Съборът на овцевъдите се организира от Националната овцевъдна и козевъдна асоциация (НОКА) със съдействието на Министерството на земеделието, храните и горите и подкрепата на общините Велико Търново, Лясковец и Горна Оряховица.