Куп смени и отлично съдийство белязаха контролни мачове в ЮЗ Трета лига

Завърши втората седмица от зимната подготовка на отборите, участници в ЮЗ Трета лига.

Продължават да се  играят  контролни  срещи, за да може наставниците на отборите да видят какво е моментното състояние на футболистите, с които работят, както от физическа, така и от тактико-техническа гледна точка. Дава се шанс на новопривлечените отвън футболисти и на талантите от местните школи.

Отборът на Септември (Симитли) гостува на втородивизионния Витоша (Бистрица).

Срещата се игра на терена с изкуствено покритие на спортния комплекс „Академик” София и завърши при резултат 1:1 при отлично ръководство на известния футболен арбитър Васимир Ел Хатиб. Два различни състава изведе на терена старши треньорът на Септември Стефан Гошев. През първото полувреме на терена бяха вратаря  Марковски и пред него полевите играчи Топузов, Сандев, Митев, Михайлов, Попев, Спасов, Благов, Весков, Хаджиниколов и Златинов. Опитите на футболистите на двата отбора да отбележат гол се оказаха неуспешни и това бе причина да се оттеглят на почивка при нулево равенство. През второто полувреме бяха направени промени и в двата състава на отборите, което е нормално в етапа на подготвителния период. Вратата на септемврийци бе поета от Топалов, а част от първия състав бе заменен с Великов, Иванов, Чавдаров, Лулейски, Малиновски и Камишев. Първият гол в срещата бе отбелязан в 61-ва минута от страна на домакините, които се възползваха от грешка при изнасяне на топката от гостуващия тим. Александър Златков насочи кълбото към Станислав Петров и той не сгреши за 1:0. В 79-та минута при контраатака на гостите Красимир Великов изпрати топката в мрежата зад стража на Витоша за 1:1. Следващият контролен мач по програма на Септември (Симитли) ще бъде на 25 януари, сряда, срещу отбора на Струмска слава (Радомир).

В Кюстендил четата на Мартин Йорданов вкара три попадения на Рилски спортист (Самоков).

На терена с изкуствено покритие на спортния комплекс „Осогово” се игра тази контролна среща заради падналия дъжд и с цел запазване на официалния терен за мачовете за първенството. През първото полувреме наставникът на ФК Кюстендил Мартин Йорданов заложи на основния състав, като него бяха и новопривлечения от САСА Каменица РСМ Лазар Стояновски и 18-годишния местен талант Димитър Терзийски. Мачът започна с тотален натиск на домакините, които атакуваха най-вече по двата фланга чрез Благоев и Виктор Анастасов. Марио Евтимов, Виктор Анастасов и Димитър Терзиев отблизо не успяха да огорчат вратаря на Рилски спортист. В 25-та минута след отлично изпълнен ъглов удар от Евгени Гроздин в наказателното поле на гостите най-съобразителен се оказа Божидар Янков-Бомбата, който с глава откри резултата за 1:0. В 35-та минута поредна атака от страна на домакините бе оползотворена. Тогава Лазар Стояновски открадна топка от средата на терена, тръгна фронтално, насочи топката към Марио Евтимов, който с крак я изпрати в далечния ъгъл за 2:0. При този резултат футболистите се оттеглиха на почивка. През второто полувреме старши треньорът на ФК Кюстендил Мартин Йорданов даде шанс за игра на повече таланти от школата, между които 16-годишния Даниел Бацанов, по-късно и на Христо Въжаров на същите години. Гостите успяха да намалят резултата след като при директен обстрел от тяхна страна вратаря Александър Михайлов изби топката, тя попадна у Румен Гьонов, който не сгреши за 2:1. В 71-ва минута след центриране на Евгени Гроздин от фаул в наказателното поле на гостите най-съобразителен се оказа Евгени Зюмбулев, който с глава простреля стража на противника за 3:1. До края мачът се доиграваше и до нови попадение не се достигна. Отлично ръководещият срещата Димитър Стоилов  обяви край на двубоя. „Давам отлична оценка на всички футболисти, на които гласувах доверие в тази контрола. В петък ще гостуваме на „Герена” на Левски ІІ (София), а в събота ще премерим сили със Сливнишки герой (Сливница), като засега все още няма яснота за часа и терена за игра, които зависят от атмосферните условия”, сподели наставникът на ФК Кюстендил Мартин Йорданов.

Отборите на Монтана и Балкан (Ботевград) направиха зрелищно 4:4 в контролна среща,

играна по обяд в събота. Заради контузии двубоя пропуснаха нападателите Филип Ежике, МехдиУамри, Владислав Цеков и Румен Георгиев. Това принуди старши треньора Ферарио Спасов да пусне на върха на атаката Йордан Йорданов.

Домакините поведоха още в 6-та мин. след атака от дясно, завършена успешно от Калоян Бонев. Само три по-късно Антон Карачанаков проби по дясното крило и намери в наказателното поле Йорданов, който засече топката в мрежата за 1:1. В 14-та мин. ИдрисФудил изведе отбора на Монтана напред в резултата, след като получи пас от ляво от Борислав Дамянов. Той също записа името си сред голмайсторите,  засичайки с глава центриране на Карачанаков в 36-та мин.

След почивката и в двата отбора бяха направени много смени, като Айтов бе върнат в центъра на отбраната на Монтана, където си партнираше с  Марко Стойчевски от РС Македония. Мачът продължи да бъде динамичен, а домакините направиха пълен обрат в разстояние само на десетина минути. Първо Павел Петков се разписа с глава в 56-та мин., а след това Бонев оформи своя хеттрик с попадения в 60-та и 65-та мин. за 4:3. Последва натиск на гостите, които пропуснаха няколко отлични възможности да изравнят. Все пак в 81-та мин. Дамянов вкара с глава и оформи крайния резултат 4:4.

Ташко СУЛЬОТОВ