Курбани за Илинден в селата Влахи и Никудин

Курбан навръх празника Илинден бе раздаден в родното място на комитата Яне Сандански – село Влахи. Общественичката от град Сандански Роска Ноцкова бе ангажирана с подготвянето на курбана в чест на свети пророк Илия и покровител на селото и църквата във Влахи. Неин верен помощник в нарязването на салатата бе Любка Танчева, учител по математика, информационни технологии и богословие в същото училище. Триото се допълваше от Диана Димитрова.

Над три агнета, дарени от анонимен дарител, бяха принесени в жертва за благото дело, а за приготвянето на курбана се погрижиха Спас Танчев, Костадин Танчев, Тони Николов, Веселин Костадинов.

Майстор-готвачът Спас може да се нарече местният краевед и историк. Според него църквата „Свети Илия“ в село Влахи е построена през 1844 г., а е реновирана през 1911 г. От девет години е традицията на този курбан и всяка година семейството на Спас Танчев и приятели се грижат за традицията да се раздава курбан в Деня на св. пророк Илия.

Архиерейският наместник на Санданската духовна околия и свещеноиконом на църквата в Сандански „Св. Георги“ отец Георги Танчев благослови курбана. Дъщеря му Симона пък прилежно продаваше църковни артикули!

Малко преди раздаването на курбана Иван Тодоров, внук на Герасим Тодоров, и негови родственици поднесоха венци и цветя пред паметната плоча на дядо му – един от първите, надигнали глава срещу комунистическата власт в страната. Явно село Влахи освен Яне Сандански е дало и други известни имена.

За да не липсва нищо на гостите, имаше и скара, обслужвана от учениците Румен Угринов, Мартин Станоев и Антон Костов.

В село Никудин също бе раздаден курбан. Емил Костадинов вече шеста година е кметски наместник на това санданско село, сгушено в полите на Огражден планина. И като такъв едно от основните му отговорности е да поддържа традицията да се дава курбан на църквата, носеща името на св. пророк Илия. Два овена са били дарени от Иван Вълков – мъж, родом от селото, но понастоящем живеещ в село Дамяница. Цветан Вълков, Борислав и Росен Златков се погрижиха да направят вкусен курбан за всеки гост и жител на селото. Отец Георги Манчев освети курбана.

Според Костадинов църквата е започната да се строи през 1911 г., а е довършена през 1922 г. Освен на Илинден местните организират и още три събора/курбана – на Свети Дух, на Петровден и Петковден.

Гости на мероприятието бяха кметът на село Микрево Венцислав Янев и народната певица Ваня Найденова.