Куче беше изхвърлено от 6-ия етаж от собственика си

Куче беше изхвърлено от шестия етаж в столичния квартал “Младост”. От падането кучето загубило чувствителност на задните крайници. Опасност за живота му към момента няма, но може да остане инвалид.

Шестгодишният Бари е гледан в столичния квартал “Младост”, докато стопанинът му не го хвърлил от шестия етаж в неделя следобед. Причината според организацията за защита на животните, която се отзовала на сигнала, е, че то се е изходило върху дивана в апартамента, където живеело.

“Той не можеше да се изправя, да се движи, шоково състояние. Веднага започнахме противошокова терапия и реално от вчера е по-стабилен”, разказа ветеринарният лекар Калоян Войчев. Днес Бари вече обитава тази клетка. Няма чувствителност на задните крайници, не може да ходи до тоалетна сам. Има травма на гръбначния мозък и посттравматична дискова херния. Според д-р Войчев шансовете Бари да възвърне чувствителността на задните си крачета са минимални. По-вероятно е да остане инвалид. Стопанинът на кучето е признал какво е сторил.

Каза, че го е изхвърлил, но много не му се разбираше и какво говори. Наистина беше неадекватен. Всеки гледа да потули случая, защото е животно и го омаловажава. Повярвайте, че всеки един човек, който може да посегне на животно, на куче, посяга и на човек”, каза Радослав Рангелов от организацията за защита на животните Doghelp.bg.

Веднага след инцидента извършителят е бил задържан, образувано е и досъдебно производство. А след като бъде изписан от клиниката, Бари ще се нуждае от нови стопани, които да отворят дома и сърцата си за него.

Под ръководството и надзора на Софийска районна прокуратура е образувано досъдебно производство за жестокост към домашно животно, съобщиха от пресцентъра на прокуратурата. Обвиняемият С.Я. е проявил жестокост към животно, като противозаконно му причинил трайно увреждане. Изхвърлил го през прозорец на балкон от шестия етаж, допълват от прокуратурата.

За извършеното престъпление се предвижда наказание “лишаване от свобода” до три години и глоба от 1000 до 5000 лв.

На 14 юни е изготвено постановление за привличане на С.Я. към наказателна отговорност за описаното деяние. Мъжът е осъждан многократно. /БНТ