Къде да се помолим днес на Божията майка за изцеление?

На 15 август се отбелязва Успение на Пресвета Богородица и всички вярващи се стичат към различни храмове и манастири, за да отправят своите молитви пред иконите на Божията майка. Вярата често е опора за мнозина, изпаднали в тежко положение. А чудотворните икони на Божията майка са обект на още по-голяма почит и преклонение от страна на вярващите, търсещи в тях изцеление и покой. Голяма част от най-известните икони на Богородица се пазят в манастири.

Иконата “Света Богородица Осеновица” е в Рилския манастир.

Уникалното в нея е, че около Богородичното изображение в 32 клетки има поставени мощи на светци. Вярва се, че светците, чиито мощи са върху иконата заедно с Божията майка, стоят пред Бога и се молят заедно с потърсилите помощ от тях. Иконата изцелява тежки болести и епидемии. Помага за победа при войни. Намира се в специален иконостас при третата колона на голямата манастирска църква. Тя се пази винаги заключена. Само на големи празници, при масово посещение, след св. литургия с нея се прави тържествена лития. Излиза се от Дупнишките порти, обикаля се югоизточната страна на манастира и се влиза през Самоковските порти. Множеството минава на поклонение пред иконата, след което пак я заключват.

“Света Богородица Умиление” се пази в Бачковския манастир.

Легендата разказва, че чрез знамения иконата сама показала, че иска да стои от дясната страна на портата на храма, за да вижда кой с каква душа влиза в него. Тази икона е с едни от най-мощните сили. Лекува тежко болни и безплодие. Особено голяма е силата й около Великден и през месец август на празника Успение Богородично. Иконата е прочута и извън пределите на страната ни, затова събира хиляди миряни от България и света, които са чули за нейните чудотворни сили. Панагия, Портариса, Портарница, Дверопазителка, Пазителка – това са само част от имената на прочутата чудотворна икона, намираща се в Роженския манастир “Рождество Богородично”. Смята се, че иконата „Рождество Богородично” е копие на първия лик на Богородица, изрисуван от евангелист Лука. Това е една от четирите икони, на които баба Ванга често се молела. Според вярващите иконата може да изцелява тежки заболявания. Легендата разказва, че ако човек допре ръка до нея, земята се разклаща. Иконата е обкована със осветено желязо, а около лика на Богородица има 10 по-малки изображения, които символизират лечебните й чудеса.

Иконата “Света Богородица Троеручица” се съхранява в Троянския манастир.

Тя е копие на прочутата икона от Хилендарския манастир. Нейните лечебни свойства помагат на хора с физически недъзи и при безплодие, както и за изцелението на най-различни болести. Много хора казват, че иконата им е помогнала да се излекуват от болести, които лекарите са смятали за неизцерими. По време на храмовия празник на манастира – 15 август, „Света Богородица Троеручица” се изнася с литийно шествие от манастира и се поставя в малък параклис в близост до светата обител. Там всеки, който иска, също може да мине край нея и да измоли онова, от което се нуждае.