Кървава драма! Наръгаха на рождения му ден 60-год. Здравко Василев в Ново село, сестра му Иванка: Брат ми запуши раната с кърпичка и сам тръгна към болницата в Самоков, едва оцеля

Здравко Василев

Задържан за нападението е Стойне Главев, пострадалият от болничното легло: Направих му забележка да не взима от оборския ми тор, той ме обвини, че съм съсипал овошките му

 

Сестрата на Здравко: Стойне е избягал след инцидента, ако наистина има близки в полицията, дано случаят не се потули

 

Кървав инцидент потресе Ново село и Самоков. 71-годишният самоковец Стойне Главев наръга с нож в корема 60-годишния Здравко Василев в центъра на Ново село и избяга. За това алармира във в. „Вяра” сестрата на пострадалия мъж Иванка Атанасова. Драмата се разиграла в четвъртък в центъра на селото, около обед. Сигналът е подаден и в РУ на полицията – Самоков.

Двамата мъже са имали стара вражда помежду си. До кървавото спречкване се стигнало, след като преди време Здравко Василев забелязал, че от имота му Главев взема оборски тор. Василев му направил забележка и казал без негово съгласие да не пипа тора. Преди дни пък Стойне Главев забелязал, че в имота му, който се намира в Ново село, са отрязани всички овощни дървета и се усъмнил за стореното в Здравко Василев, разказват запознати с враждата между двамата мъже. При случайна среща в центъра на селото възникнал спор между двамата, спречкали се, обиждали се, обвинявали се и по думите на сестрата на потърпевшия: „Главев извадил нож и наръгал в коремната област Здравко Василев”.

Пострадалият Здравко Василев след инцидента е приет по спешност за операция в хирургично отделение на МБАЛ-Самоков с опасност за живота. Василев е ерген, живее сам в селото, има сестра, която живее в Самоков. Преди години починали родителите им. Василев работи като пазач.

Стойне Главев пък живее в Самоков, работил е преди години  като шофьор. Преди време си купил имот в Ново село, построил си вила и засадил имота с овошки.

„Брат ми Здравко навършва 60 години, но рождения си ден го празнува в болничното легло в МБАЛ-Самоков. Инцидентът с моя брат Здравко се случи в четвъртък около обед, към 12,45 ч. Преди години беше забелязал Стойне Главев да взима оборския тор, който беше изкарана под селото и му беше направил забележка да не пипа. След забележката Главев и брат ми не си говореха дълго време. Двамата в четвъртък съвсем случайно се срещнали на централния мост в селото. Спорът е възникнал, след като Главев е отправил закани срещу брат ми, обвинил го, че в овощната му градина са му били отрязани всички дървета. Главев е имал съмнения, че брат ми ги е отрязал, което не отговаря на истината. Брат ми е бил сам през това време, на центъра по тези часове също хора не е имало. Главев се поогледал, видял е, че центърът е безлюден, извадил дълъг бракониерски нож и наръгал брат ми в коремната област. Тъй като в Ново село нямаме обхват на оператори, брат ми слага едно кръпче на прободната рана, качва се в личния си автомобил и сам отива да търси животоспасяваща помощ в хирургията на МБАЛ-Самоков. По-късно разбрах за инцидента, както и това, че брат ми е с прободна рана след много тежка операция, има перфорация на дебелото черво. По-късно дадохме показания пред самоковските криминалисти. Направи ми впечатление, че като дойдоха в болницата от полицията криминалистите и разпитваха брат ми и мен, някой звънна на дознателя и чух, че му каза да протака случая. Чувам, но не съм сигурна, че синът на Главев работил в полицията. Имаме съмнения, че случаят ще се потули, затова реших да споделя този ужас пред в. „Вяра“, сподели сестрата на пострадалия Иванка Атанасова и добави:

„Разбирам, че пред криминалистите при разпита Главев се е признал за виновен, както и това, че след инцидента ножът бил скрит в имота му, в барака. После научихме, че е извъртял версията и казал, че брат ми го е бил нападнал с нож, а Главев му го е взел, за да се отбранява. Това не отговаря на истината. Чувам, че Главев е ловджия. Проверете така ли е. Брат ми по чудо остана жив, прободната рана е била на един сантиметър от черния дроб. Не стана ясно дали въобще Главев е бил задържан в РУ-Самоков. Разказвам всичко това, за да се даде гласност на този нечовешки инцидент. Днес това се случва с брат ми посред бял ден, утре може да е всеки от нас. Трябва да има наказание за тези, които посягат на човешкия живот. Няма да допусна да се скрие случаят, и най-вече ако имат близки в полицията. Към настоящия момент брат ми е в съзнание и напълно контактен и може да се разследва станалото“.

Потърсихме пострадалия Здравко Василев в МБАЛ-Самоков за коментар. Ето какво сподели той от болничното легло навръх рождения си ден:

„Миналата година видях Главев да ми взема от оборския тор в моя имот, направих му забележка и всичко беше дотам, този случай отмина. След направената забележка от мен той вече ми има зъб и непрекъснато, където и да ме види, се заяжда. Тази година се срещнахме случайно пред един магазин в Самоков и пак се опита да влиза в саморазправа. След време се разминаваме с колите в Ново село и той ми маха с пръст заканително от колата му незнайно защо. Преди няколко дни разбирам от мои съседи, че някой му отсякъл дърветата. Аз там никога не съм ходил. Не знам този човек защо се е нагледал на мен и толкова ме мрази. След такова преследване и закани с години аз знаех, че един ден нещо ще се случи. В четвъртък около обяд реших да отида до централния мост в селото да си измия колата, там има селска чешма, на 50 м преди моста се разминаваме с колите с Главев. Спрях на моста, Главев завъртя, върна се и спря до моята кола. Аз вече бях слязъл от колата, а хора около нас нямаше. Както слезе от колата, Главев докачи ножа, дълъг около педя, и започна да ме обижда. Аз, като го видях с нож в ръка, му казах остави ножа и дай да се разберем по човешки начин. Исках да му обясня да не се съмнява в мен, че аз не съм сторил това деяние с дърветата му.  Помолих го два пъти, той не се разбра и ме набоде с ножа, ето вижте тук в коремната област. Изпаднах в ужас. След това Главев се качи най-безотговорно в колата си и изчезна. Как съм жив, само Бог знае. Качих се и аз в моята кола, сложих едно кръпче на прободеното място и заминах до Спешна помощ – Самоков. В селото няма обхват на нито един оператор, ако бях останал там да чакам помощ, може би днес да не съм жив. По спешност медиците ме качиха за операция в хирургичното отделение на МБАЛ-Самоков. През това време сестра ми Иванка вече знаеше за инцидента, звъняла е на 112. Вечерта късно дойдоха в отделението четирима дознатели от РУ-Самоков, аз след тежката операция и след упойката им разказах за инцидента. По-късно дойдоха и други полицаи, нещо писаха и си тръгнаха. Чувам, че Главев е регистриран ловджия, този човек е опасен за обществото, ако има ловна пушка, е редно след този инцидент служба КОС да му отнеме оръжието. Благодарен съм на лекарите, на целия екип на хирургично отделение и най-вече на д-р Стойчо Гълъбов за неговия професионализъм и доброто им отношение към мен. Той ме върна отново в живота и вече се стабилизирам и възстановявам“, сподели за „Вяра“ Василев от болничното легло.

Потърсихме за коментар и началника на хирургично отделение д-р Стойчо Гълъбов. Ето какво сподели пред „Вяра“ той:

„Василев беше приет в отделението в тежко състояние, с реална опасност за живота му, оперирахме го по спешност. Пациентът бе с оментум, ободно черво, засегнати тънкочревните примки и прободено дебело черво. Операцията протече няколко часа, имаше и кръвозагуба“, каза д-р Гълъбов. Благодарение на екипа в хирургично отделение Василев се стабилизира.

Хората от селото споделят, че Здравко Василев е много добър човек: “Помогнете на Здравко. Това е изключително добър човек, на мравката път прави, услужлив е, много работи. Който и от селото да го повика за работа, не отказва, а и пари никому не иска, на по-възрастните и самотни хора цепи дърва, помага много. Работи нощна смяна като охранител в Авала – ловното стопанство“, коментират жители на селото и съседи на Васил. Източници за „Вяра“ съобщиха, че нападателят Стойне Главев е задържан в ареста за 24 часа, по случая е образувано досъдебно производство за нанесена средна телесна повреда. Главев се е признал за виновен, ножът е иззет. Потърсени за официална информация, служители от пресцентъра при ОД на МВР-София, при многократни позвънявания, никой не вдигна телефона.

Засегнатите страни по случая запазват правото си на отговор.