Кървави сблъсъци на “Стадион на Мира” в Перник! Ранени и пострадали при ексцесиите на Миньор – Берое

Летяха камъни и бомбички, трошиха се коли

Кметът Станислав Владимиров спира финансирането на „хулиганското формирование”

 

Батални сцени белязаха двубоя от 1/16-финалите от турнира за Купата на България между Миньор (Перник) и (Берое). Пострадали фенове на мача бяха откарани в болница, а автомобили на гостите бяха изпочупени. По информация на клуба в Стара Загора, най-малко двама са тежко пострадали.

“Инцидентът е провокиран от публиката на гостите, които в 60-ата минута изстрелват няколко ракети по посока сектора с привърженици на домакините. Едната от ракетите пада в сектора с агитката на домакините и се предполага, че в този момент е пострадал техен привърженик”, съобщава БТА.

Това отприщва сблъсъци между феновете на перничани и заралии, вследствие на които двама запалянковци на гостите от Стара Загора са ранени. Между двете агитки прелитат различни предмети като камъни, бутилки, сигнални ракети и др.

Органите на реда в Перник влязоха на трибуните, в опит да спрат продължаващото сбиване и да смекчат напрежението. Фенове на “Берое” твърдят, че е имало 10-20 полицаи, които не са успели да се справят с атаката на перничани, а колите им са с изпочупени стъкла.

След прекъсване, срещата бе доиграна, а пострадалите бяха извозени с линейки до най-близката болница. Берое спечели срещата с 2:0 благодарение на головете на Калоян Кръстев в 5-ата минута и на Абубакар Тунгара в 92-рата. Така беройци се класират за осминафиналите в турнира за националната купа и на 3 декември ще приемат ЦСКА 1948, който победи с 4:0 третодивизионния ФК Севлиево.

В отговор Община Перник ще прекъсне финансирането на клуба, стана ясно след изявление на градоначалника Станислав Владимиров. “Догодина НЯМА ДА ПРЕВЕДА нито един лев на хулиганското формирование, прикриващо се като футболен клуб Миньор (с агитка). Хората не плащат данъци, за да издържат простотията, агресията и комплексите ви! Със спестените пари за изпотрошеното от Вас, ще създам и оборудвам доброволно звено в услуга на перничани, което да е в полза на хората, в случаи като този със Сашко. От едната страна имаме ГЕРОИ, като безстрашните ДОБРОВОЛЦИ на Перник, с които се гордеем… от другата страна имаме ДЕГРАДИРАЛИ ХУЛИГАНИ, от които ни е срам. Контрастът е огромен. Първите са бъдещето. Вторите остават в миналото. Това е не само административен избор. А цивилизационен. Точка“, категоричен е кметът Владимиров.

Привържениците на отбора излязоха с декларация, подписана от “Сдружение фен клуб Миньор Перник”, в която заявяват, че е недопустимо да бъдат определяни от кмета като „хулиганското формирование”, обяснявайки, че обстановката на терена е била взривена след изпращане на сигнална ракета, която създава риск за присъстващите на мача, включително и деца.

В декларацията си те посочват, че опазването на здравето и живота на децата им е основен приоритет, както и съхраняване на и без това рушащия се стадион. Перничани са категорични, че никога няма да допуснат когото и да било да безчинства на терена им. Те определят изявлението на градоначалника като нудопустимо по адрес на 103-годишен клуб в лицето на Миньор (Перник).