Кътът на пчелите в Рила грейна в пълния си блясък

На откриването дойдоха общинари и служители на ПП „Рилски манастир“

Единственият по рода си кът на пчелите отвори врати в библиотеката на читалище „Христо Ботев“ – гр. Рила. Официалното откриване се състоя на 8 октомври. На него присъстваха представители на общинската администрация, ПП „Рилски манастир“ , както и бизнес дамата г-жа Хюземан. Те пожелаха успех в начинанието, както и много приятни и полезни забавления за бъдещите посетители.
Припомняме, че проектът за пчелния кът е дело на Иван Гопин, който отскоро е осмокласник в Националната хуманитарна гимназия в Благоевград. Преди време неговата лична кауза BeeTheChange спечели Националния конкурс за благотворителни инициативи на ученици „Млад благотворител“ на Фондация „Благотворител“. Проектът е на стойност 2000 лв.
В него са включени изготвянето и поддържането на интернет страницата „Да помогнем на пчелите“, както и онлайн презентации по темата. Най-важната придобивка е новооткритият пчелен кът, където малчуганите от Рила ще творят нещица от хартия и филц, вълна и керамика, докато слушат беседи и научават повече за необикновеното семейство на пчелите.
Кътът вече е оборудван с интересни и богато илюстровани книги, както и със сандъчета с медоносни растения. Специално място заемат напълно автентичните пчеларски костюми – от гащеризона до шапката и воала. Те задължително са в светли тонове, защото черните и тъмни нюанси не се харесват на миниатюрните производителки на мед. Кокетни рафтове с формата на пчелни кутийки „приютяват“ свитъци с имената на прочетените от децата книжки.
Голямата мечта на Иван Гопин и неговите близки е за истински пчелен кошер, какъвто вече има в доста училища и библиотеки на Запад. Това са стъклени кошери, които позволяват наблюдение на живота и работата на насекомите, без те да бъдат притеснявани.

Снимки: Райна Пашова