Къщата на Ваня и Олег Ламбеви от Дупница засия с хиляди лампички, участва в конкурса на общината за коледна украса

  • Един месец украсяваме, отнема ни много време и усилия, но си струва – насладата от гледката е не само за нас, каза семейството

Ваня и Олег Ламбеви отново украсиха дома си в Дупница, който вече 20 години по Коледа засиява и разпръсква светлина. По традиция и тази година къщата на улица „Отовица” в кв. „Спартак” /Горна махала/, в която домакините развиват и семеен бизнес – ремонт на коли, се преобрази и привлича погледа с хилядите лампички и светлини.

Украсено е всичко – покривът, терасата, фасадата, чешмата, дърветата, оградата… В малкото шадраванче с водни лилии плува светеща лодка, управлявана от Дядо Коледа. Добрият старец се спуска с чадър, кара шейна. Над терасата е композиран светещ влак. Разноцветни лампи блестят по гърбовете на паун, крокодил, конче и мечка – фигури от чемшир, оформени с помощта на метална конструкция с редовно подрязване на вечнозеленото растение. Греят коледни звезди, светлината струи и от хиляди метри гирлянди, снежни човеци, елени, камбани, снежинки. Гледката е толкова завладяваща, че случайно минаващи по улицата искат разрешение от сръчните стопани да влязат в двора и да си направят снимки.

„Тук сме от 20 г. и винаги си украсяваме двора и къщата. Всяка година обогатяваме украсата. Сега децата ни, които вече трета година са в Англия, ни изпратиха и оттам украса – снежния човек с шейната, Дядо Коледа с подаръците, звездата, влакчето на покрива. Отделно купихме 3 кутии с гирлянди с по 720 лампички. Купихме и 100 метра маркуч. Един месец украсяваме. Започнахме в първата седмица на декември. Отнема ни много време и усилия, но си струва – насладата от гледката е не само за нас. Вечерно време като минат дечицата и видят осветлението, и те започват да греят. Възрастните също се радват. Идват да се снимат.

Специално им отварям. Онзи ден едни хора бяха дошли от София да пазаруват в новия магазин, видели светлините и дойдоха. Казаха, че за първи път виждат така богато украсена къща и ще доведат детето да се снима. Ще зарадваме и нашите деца, които ще си дойдат за празниците. Заради тях ще се включим и в конкурса на общината за най-красива украса. Те помогнаха за украсяването и ако спечелим, ще разберат, че всеки труд се възнаграждава. Миналата година за първи път участвахме в конкурса и бяхме класирани на първо място”, каза Ваня.

Както сме писали, чаровната домакиня, която е и изключително скромен и добронамерен човек, е и голяма градинарка.

Ваня отглежда в малкото дворче стотици растения, за които може да разкаже всичко – какви са, как се отглеждат. Със съпруга й Олег непрекъснато купуват нови и нови цветя, храсти. Засадили са какво ли не – лалета, зюмбюли, рози, лилиуми, хибискуси, индийски люляк… В невероятна цветна градина са превърнали и пустеещо място до реката, което цъфти от ранна пролет до късна есен.

Юлияна КОЛЧАКОВА