Къщичката на гробището в с. Мламолово – опасна за хората

Публикацията на местния жител Борислав Богословов във фейсбук групата „Забелязано в Бобов дол”
  • Таванът на помещението се е срутил, докато вътре е имало местни жители, дошли на помен

  •  Кметът на селото Георги Александров и временно и.д. кмет на община Бобов дол Детелина Борисова не знаят за случая

  • Управителят на общинското предприятие Юлия Христова: Направихме само козметичен ремонт, сградата е много стара и е пред срутване

Къщичката на гробището в бобовдолското село Мламолово е опасна за местните жители, сигнализираха ни наши читатели. Помещението се използва по време на Задушница и при помени. Именно при такъв ритуал миналата седмица таванът се срутва, докато вътре има хора. За това сигнализира и местен жител във фейсбук групата „Забелязано в Бобов дол”.
„Много жалко, това са снимки от къщичката на гробищата в Мламолово. За ремонта на която е платена сума от 3500 лева. Бях на помен там и се срути върху нас таванът, как може да се краде от нас? На 25.08.2019 е правен „ремонт”, срам ме е… За 1 месец така ли ще да е? Истината е, че някой е прибрал парите”, пише Борислав Богословов в социалната мрежа. Към публикацията си той е добавил и три снимки на тавана, който е в окаяно състояние.


Потърсихме кмета на с. Мламолово Георги Александров, който заяви, че не е запознат с проблема. Относно това дали изобщо е правен някакъв ремонт на сградата, той ни отговори:
„Не зная нищо, питайте община Бобов дол. Те правят ремонта, аз не. Не мога да кажа нищо, в общината си имат пиари, те ще ви обяснят всичко”.
Свързахме се с временно изпълняващата длъжността кмет на община Бобов дол Детелина Борисова.


„От вас чувам за този проблем, не съм запозната. Не знам нищо и за ремонт. Той се прави от общинското предприятие с възлагателна заповед”, заяви Детелина Борисова.
Нейният отговор ни отведе към управителя на Общинско предприятие „Чистота, озеленяване и благоустройство” в община Бобов дол Юлия Христова.
„Запознати сме със случая. Покривът не е ремонтиран. Направен е само освежителен ремонт. Стените вътре са боядисани. Бяха възстановени дървените пейки, също така сградата беше и остъклена. Предприятието има много работа. Сградата е много стара. По-скоро трябва да мислим в насока да се направи нова сграда, защото настоящата е потенциално опасна. Много е трудно за възстановяване, повечето дъски са изгнили. Просто цялата сграда е пред срутване”, коментира Юлия Христова.
Тя поясни, че козметичният ремонт е бил извършен от работници към община Бобов дол и със средства на кметството, но не пожела да назове колко е струвало освежаването и дали споменатата от местните жители сума от 3500 лева отговаря на истината.


„Имаме готово КСС (б.а. – количествено-стойностна сметка), което е подписано и утвърдено. В него имаме описани всички видове извършени дейности и кое колко струва. Разполагаме и с фактури за материалите. Работният ден изтече и в момента не съм на работа. Утре (б.а. – днес) мога да ви представя пълен отчет на разходите за материалите и свършените дейности”, каза още Христова.
Тя допълни, че в близко бъдеще няма да бъде правен основен ремонт на сградата.
„Предполагам, че в момента няма да предприемем нищо предвид предстоящите избори и идващия зимен сезон. През следващата година сигурно ще се помисли за капиталови разходи за цялостното възстановяване на настоящата сграда или построяването на нова. Това вече ще зависи от новото ръководство на общината. Ние на този етап нямаме и средствата за голям ремонт. Ако този покрив тръгне да се прави, ще трябват поне 10 кубика дървен материал и допълнителни греди. Може би ще трябва и укрепване и засилване на основите. По груби сметки това ще струва сума от порядъка на 5-10 хиляди лева. Не знам дали инвестицията си заслужава. Техническите лица трябва да кажат и дали изобщо си струва сградата да се ремонтира основно в този си вид. Не съм инженер и не мога да кажа категорично”, добави управителят на общинското предприятие.
На въпрос дали ще бъдат взети мерки за безопасността на хората, тъй като сградата е пред срутване и може да се стигне до инциденти, г-жа Христова отговори:
„Да, ще се вземат мерки. Ще видим с колегите кое е най-удачното решение. Може би ще я затворим. Лошото е, че хората няма да може да я ползват, но безопасността им е най-важна”.