Кюстендилецът Тео Ушев за логото на ”Продължаваме промяната”: Аматьорско недоносче. Нима толкова им стига интелектът?

Обявеният за най-влиятелен аниматор в света за последните 25 г. отново разбуни социалните медии

Световноизвестният режисьор, кюстендилецът Теодор Ушев, отново разбуни социалните медии. Този път повод за това даде оценката му за логото на новия политически проект на ексминистрите Кирил Петков и Асен Василев „Продължаваме промяната”. Обявеният за най-влиятелен аниматор в света през последните 25 години написа на фейсбук страницата си:

Ще ме извините за този пост. Но съм особено чувствителен на тема дизайн и всичко, въртящо се около “пропагандата”

Днес ми попадна във фийда това.

Отначало помислих, че е шега…

Как е възможно хора, претендиращи за образование, професионализъм, да неглижират толкова визуалната си идентичност?

Нима ще се чувстват уютно, държейки речи под това аматьорско недоносче? Нима толкова им стига интелектът, че да се поставят под този примитивизъм?

Ще кажете – какво толкова, едно лого, голяма работа.

Дизайнът и добрият вкус са най-важните неща в една пропаганда (виж историята).

Логото трябва да е просто, ясно, забиващо се като пирон в съзнанието…

Неграмотният, наивен и откровено кичозен почерк в това чудо “на природата” не предполага добър стил, интелект и промяна.

Посланието се чете така “Въобще не ни пука за комуникацията и визуалната ни идентичност, защото сме най-позитивните и добри”.

Не знам на кое място ще се класират тези иначе симпатични хора – но в лошия вкус задминаха и онези с “ханския” шрифт.

 

Номинираният за „Оскар” за късометражния филм „Сляпата Вайша” често прави коментари, свързани с политическата среда в България. Миналия месец Ушев се обърна към Слави Трифонов с думите: „Мутро, оставка! Взимай си бездарните сценаристи и музиканти и се омитай с балета си в крайпътното заведение на Учиндол – където ви е мястото”, обвинявайки Трифонов и екипа му за ширещата се пошлост, простотия и арогантност. Още по-гневна реакция у режисьора предизвика телевизионно интервю на издигнатия от ИТН кандидат за вицепремиер и силов министър Петър Илиев. Тогава от своята фейсбук трибуна Ушев написа: Ех, народе… Оставка, мутри!

Теодор Ушев е роден през 1968 г. в град Кюстендил. Сега живее в Монреал, Канада, където създава своите филми в сътрудничество с канадския Национален филмов съвет.