Кюстендилка оцеля над 20 часа при -20 градуса над Езерата

  • 42-годишната жена е спасена благодарение на забравен багаж

  • Дупнишките спасители я намират под връх Харамията въпреки подадените грешни координати

42-годишна кюстендилка оцеля над 20 часа при минус 20 градуса в Рила и бе спасена от планинските спасители от Дупница, съобщи началникът на отряда Кирил Чолаков. Спасена е била единствено заради забравения си багаж и съобразителността на спасителите от отряда, които даже не са били на дежурство. Одисеята започва още в понеделник, когато жената пристига в хижата при Седемте рилски езера и заявила, че ще спи в иглу в района на старата хижа. Жената с инициали К.М., която в Кюстендил е известна като ясновидка, оставила багажа си и поела към старата хижа. „Във вторник сутринта се качихме към хижата и веднага забелязахме, че чантите от снощи отново стояха непокътнати пред входа.

Поразпитахме хората на влека и в хижата и разбрахме, че е на някаква жена, която е дошла вчера, но не е нощувала там. Решихме да проверим все пак за какво става въпрос, че сигнал нямаше в централата. Свързахме се с хижа „Ловна“, защото допуснахме, че може да е отишла натам, но нямаше такъв турист. Двама от колегите – Иван Тушев и Борислав Ранков, тръгнаха към хижа „Иван Вазов“, като се разбрахме по пътя натам да огледат района за жената. Бяха намерили чанта с храна и вода. През това време решихме да проверим багажа, като от единия джоб се подаваше лист и го извадихме. Беше договор с мобилен оператор с данните на жена. Звъннахме на номера, даваше свободно, но нямаше отговор. Веднага подадохме сигнал към централата на ПСС към БЧК с данните от договора, за да се направи локализация чрез мобилния оператор. След 5-6 минути получих обратно обаждане от номера и тогава осъществихме контакт с жената. Успя да обясни, че се намира на един хълм над старата хижа, лежи и не си чувства краката от кръста надолу. Веднага насочихме колегите към този район, но се оказа, че жената ни е подала грешна информация, явно заблудила се в гъстата мъгла. Времето наистина беше много лошо, гъста мъгла и видимост на не повече от два-три метра.

След подаване на множество сигнали и обход на района колегите я откриха над риболюпилнята около 14 часа следобед във вторник, в основата на връх Харамията, свила се зад една скала, но най-важното жива. Говорим за 2300 метра надморска височина. Изкарала е над 20 часа при минус 20 градуса. Това, че не е заспала, я е спасило от смърт. Колегите веднага подадоха сигнал, че е локализирана и са предприели действия, за да я затоплят. След това тръгнахме с шейната и носилката-влечка, за да ги пресрещнем, тъй като е невъзможно да бъде свалена само от двамата“, разказа един от планинските спасители – Божидар Джокин. През това време веднага е подаден сигнал за линейка. Кюстендилката е свалена успешно до Паничище и след това е поета от медицински екип. По-късно е транспортирана за „Пирогов”. Надеждите са лекарите да успеят да спасят краката й, които са били доста измръзнали. „Още няколко часа в планината нямаше как да оцелее, и то с тази екипировка. Най-важното е, че е жива“, допълни Джокин. Жената е била обута с дамски боти и с дрехи, които не са в никакъв случай за планински преходи.
Другите участници в акцията по спасяването са Иван Тушев, Борислав Ранков, Станислав Попов-Тачи и Георги Илков-Темето, както и спасителното куче Ектор.