„Кюстендилска вода” става В и К оператор в Дупница

Exif_JPEG_420

Договарят процедурата по присъединяването на „В и К -Дупница”

Шефът на ОбС К. Костадинов: Искаме гаранции за качеството на услугата

Юлияна КОЛЧАКОВА

„Кюстендилска вода” ще стане В и К оператор в община Дупница. В момента се договаря процедурата по присъединяването на „В и К -Дупница” към дружеството в областния център. Начинът на консолидацията ще бъде определен в споразумение съc собственика на „Кюстендилска вода”  „Български В и К холдинг” ЕАД. Това съобщи на пресконференция председателят на Общинския съвет в Дупница Костадин Костадинов, който за пореден път направи коментари по белезнената за града тема.

Костадинов описа ситуацията в сектора и разказа за дискусията в Народното събрание на 6 декември. Срещата бе инициирана от четиримата депутати в област Кюстендил и в нея са участвали министърът на регионалното развитие Иван Шишков, председателят на КЕВР Иван Иванов, експерти в КЕВР, представители на „Български В и К холдинг”, началници на сектор „Води”, областният управител Александър Пандурски, кметът на общината Методи Чимев и председателят на Общинския съвет. При дискусията категорично е заявено, че Дупница трябва да се присъедини към областния В и К оператор. От КЕВР са дали да се разбере, че  комисията няма да разреши увеличение на цената на водата от „В и К -Дупница” и решението е Дупница да се присъедини към „Кюстендилска вода”.

В последните дни в МРРБ е входиран Законът за водоснабдяване и канализация, който предстои да бъде разгледан през януари. Той регламентира експлоатацията на В и К мрежата и консолидацията на общините, която е задължителна и влиза в сила от 31 март догодина. Предвижда и глоби за неизпълнение, които са от порядъка на 2 до 10 000 лв., а при повторно нарушение се удвояват.

Община Дупница е притискана В и К  оператор тук да стане „Кюстендилска вода”. Юридически няма пречка това да се случи. Не мога обаче да не изразя възмущение… Аз самият не мога да разбера какво става! Считам, че има някаква неяснота! Считам, че въпросът е изцяло политически! Навсякъде, където ходихме и разговаряхме, чуваме едно и също: „Такава е държавната политика”. Затова многократно навсякъде съм казвал: „Да се обърнем към политиците”. Знаете колко пъти призовах депутатите, политическите партии. Спомняте си, че Кирил Петков в Дупница също взе отношение. „В и К -Дупница” не може да продължи да работи с тази цена на водата. На нашето искане тя да бъде повишена, ни се отговаря, че не може, защото сме в асоциацията. МРРБ отказва да ни разреши да напуснем асоциацията, което пък кара КЕВР да не иска да вдигне цената. КЕВР категорично заяви, че няма да разреши вдигане на цената на водата от „В и К -Дупница”, а решението е Дупница да се присъедини към „Кюстендилска вода”. Новото, което се случи тези дни, е, че в МРРБ е входиран новият Закон за водоснабдяване и канализация, който предстои да бъде гледан през януари. Той е обвързан с Пакта за възстановяване и устойчивост. Реално това е същият закон, който беше разработен през 2017 г. и подложен на обществено обсъждане през 2020 г, с малки допълнения. Там се казва, че всички общини в България следва да бъдат консолидирани. Навсякъде чуваме, че Европа иска така, Европа казва така. Само че лично аз не считам, че е така. И в Народното събрание го казах. За мен това е закон за национализаци! В едно демократично общество хората трябва да се самоуправляват и да решават какво да правят, но очевидно само аз считам така!”, заяви Костадинов. Шефът на ОбС посочи, че Дупница е в омагьосан кръг, а случващото се е плод на политическата криза.

„Политическите партии нямат позиции и политики по въпроса. Истината е, че едни чиновници водят политиците за носовете, колкото и цинично да звучи. Националният план за възстановяване искал така. Зная, че в Европа не е така. Дори в Гърция, която се води консолидирана, има общини, в които действат частни В и К оператори. Преди около месец бях на събрание на Сдружението на общините в България. Там имаше представители на Норвегия – кметът и експерт от норвежка община, и точно по въпроса за В и К казаха, че си имат водоизточници и те си предлагат водоснабдяване, те предлагат, произвеждат и ел. енергия и държавата им е разрешила да я продават. С две думи – притиснати сме в ъгъла. Ход няма, освен влизане в „Кюстендилска вода”, коментира Костадинов. Председателят на дупнишкия парламент отново пита: какво ще получат дупничани срещу цена от 3, 10 лв. за куб. м вода, която е заложена в бизнес плана на „Кюстендилска вода”; и може ли това дружество да подобри обслужването, от което в момента хората са недоволни.

„Кюстендилска вода” в момента има задължения над 2 млн. лв. и искат нов кредит от В и К холдинга. Т. е.  ще станат над 3 млн. лв. Ако мога да цитирам управителя на „Кюстендилска вода”, като събереш двама болни – „Кюстендилска вода”  и „В и К – Дупница”, не става един здрав. Навсякъде зададох въпросите, след като политиката на държавата е такава, кой ще гарантира качеството на услугата в Дупница и какво ще получат гражданите срещу 150% увеличение на цената. Попитах и КЕВР, как може да разглежда бизнес плана на „Кюстендилска вода”, а на „В и К – Дупница” – не. Получихме много и различни аргументи. Цинизмът е достигнал невиждани висоти в нашата държава! Има отговор и той е в бизнес плана на „Кюстендилска вода”. Предвидената там инвестиция за Дупница е в размер на 175 000 лв. годишно. Получаваме всевъзможни обещания за светло бъдеще, но за мен това може да се каже, когато го получим черно на бяло”, допълни Костадинов. Според него общини в областта имат интерес Дупница да е в асоциацията, тъй като ще бъде донор  за тези общини, където цената на водата ще падне.