Кюстендилският художник Владимир Шунев обагри столична галерия със “Златна есен”

Творецът откри 46-а самостоятелна изложба

Кюстендилският художник Владимир Шунев подреди свои картини в столичната галерия „Париж”. Навръх празника на художниците и техния покровител – св. апостол Лука, на 18 октомври авторът откри 46-а самостоятелна изложба. Заглавието й е „Златна есен” – по името на една от картините.

„Представям 30 картини с различен формат. Най-голямата е с размери 50х100 см, най-малката – 50×20 см. Всички са пейзажи. Основната тема е пътят. Няколко от произведенията се казват „Ел Камино”. През 2007 г. мои приятели изминаха пътя Ел Камино де Сантяго де Компостела в Испания и бях толкова впечатлен, все едно че и аз съм извървял маршрута. Слушал съм техните разкази, гледал съм техни снимки и започнах да рисувам пътя. Една от картините се казва „Златна есен” и на нейното име е озаглавена цялата експозиция. Мотивите в моите картини са летни, есенни, зимни. Друг мотив е „Ден и нощ”, обичам да рисувам един и същи мотив като ден и нощ. Картините ми са силно стилизирани, изпълнени в стила на наивизма”, каза художникът за „Вяра”.
„Неговите картини са ясно разпознаваеми, извоювали във времето своето собствено лице. Публиката обича уюта в творбите на Владимир Шунев, който се усеща както в есенните, така и в зимните пейзажи, обича ярките виолетови лавандулови полета или ширналите се златни нивя, малките хълмчета и синьо-лилавите планини, обича ведрината на деня и красотата на нощта. Всичко това е събрано в изложбата „Златна есен” и зрителите с радост ще могат да му се насладят”, казва галеристката Надя Павлова за творбите на Шунев. Експозицията ще остане в галерията две седмици. Освен на живо изложбата може да бъде разгледана и онлайн в сайта на галерията.
Владимир Шунев е роден през 1961 г. в гр. Дупница.

Инженер по професия – през 1987 г. завършва Минно-геоложкия университет в София. Рисува от 1980 г., като от 1990 година се отдава изцяло и единствено на изкуството. Има множество самостоятелни изложби зад гърба си, както и различни награди за живопис. Дълго време посвещава на изследване на скалните рисунки и българските черги и шевици. От няколко години интензивно разработва пейзажите и пасторалните композиции. Член е на СБХ от 1992 г. и председател на представителството на организацията в Кюстендил. Носител на награда за живопис от Регионална изложба „Струма-95”, България, и награда за живопис от Международен симпозиум по живопис „Алей-2002”, Ливан. Живее и работи в Кюстендил.

Юлияна КОЛЧАКОВА