Кюстендилски туристи пиха греяна ракия и вино, с гайдата на Румен Миленков изпратиха ритуално по тракийски зимата

Бай Младен поведе хоро под звуците на Етрополския духов оркестър.
  • Бай Младен поведе хоро под звуците на Етрополския духов оркестър

 

 

По уникален и запомнящ се начин туристи от ТД „Осогово“-Кюстендил отпразнуваха Атанасовден по стар стил и се включиха в националния традиционен туристически празник Свети Атанас.

Огромни шишове с месо

В първия ден всички туристи посетиха Етрополския манастир „Света Троица” и водопада Варовитец, където любезните домакини ги гостиха с вкусни гозби. Вечерта в местен хотел всички се насладиха на актьорските качества на изявени етрополци, които направиха възстановка на ритуалното изпращане по тракийски на зимата.

„По уникален начин като ритуал и обредност вече за 13-и път се спазва традицията. Втория ден етрополци и туристи от 29 дружества изкачиха връх Свети Атанас. Запалихме големи огньове и направихме шишове с месо, на върха на които се поставя глава лук. Така те приличат на жезлите на древните траки. Греяната ракия и виното са неизменна част от празненството. Накрая всички под звуците на Етрополския духов оркестър се хванахме на голямото хоро. После всички заедно потеглихме към центъра на града, където посрещачите очакват благата вест, че зимата е прогонена и пролетта стои на прага“, разказа за малка част от изживяното през тридневния празник Силвия Михова, секретар на туристическото дружество.

С Атанасовден завършва зимният цикъл от обичаи в народния календар. Празникът е наричан още Средизими. Според поверието свети Атанас, облечен в бяла риза и възседнал своя бял кон, се изкачва на най-високата планина и се провиква: “Иди си, зимо, ела, лято”. Част от ритуала е поставянето на венци от бръшлян върху главите и закичването с бели “пелешки”, т.е. кокичета. Тези растения са символи на пролетта и се смятат за свещени. Момък, пременен като бог Сабазий, застава начело на шествието, когато се поема обратният път към селището. Всички държат в ръцете си жезли. Долу по най-тържествен начин ги посрещат тези, които са останали по домовете си, а веселието продължава до късно през нощта. Тази традиция продължава през вековете, като през римско време се изпълнява в чест на Бакхус – идентичния със Сабазий и Дионисий бог на виното. Запазва се и при славяни и прабългари, а по-късно празникът се вписва в християнската обредност, свързана с почитането на свети Атанасий Александрийски.

През цялото време гайдата на кюстендилеца Румен Миленков поддържаше и повишаваше настроението на колегите му, които останаха изключително впечатлени от празника Атанасовден по стар стил и почитането му в Етрополско.