Кюстендилски ученик сред петимата българи представящи България на световен научен панаир

Единадесетокласникът Христо Тодоров от ПМГ “Проф. Емануил Иванов” ще участва и в престижната лятна школа на Масачузетския технологичен институт

Христо Тодоров ученик от 11 б клас на Природоматематическа гимназия “Проф. Емануил Иванов” в Кюстендил ще представи страната ни в най-престижните световни научни панаири – Regeneron ISEF Society for Science и Expo Sciences Luxembourg Fondation Jeunes Scientifiques Luxembourg.

На 14 февруари те бяха определени след проведено онлайн издание на „Панаир на науката и иновациите“. Младежите се състезаваха със своите проекти в сферата на природните, социалните, историческите и медицинските науки, както и в областта на информационните и комуникационните технологии и математиката.

След оспорвана надпревара журито излъчи 5 млади учени да участват на Regeneron  ISEF и един на Expo Sciences Luxembourg. За участие в Regeneron ISEF е избран Христо Тодоров. Там той ще представи проекта си „Limited query black-box adversarial attacks in the real world“.

Христо Тодоров е и единият от финалистите, който ще вземе участие в престижната шестседмична лятна школа на Масачузетския технологичен институт – Science Institute (RSI). На проведеното на английски език интервю за определяне на българските участници в RSI 2021, жури, състоящо се от специалисти по математика и информатика от ИМИ – БАН и сродни институции, изслуша 8 кандидати и определи двама финалисти и техните подгласници.

Краси Ценкова