Кюстендилци на опашка за безплатно измерване на кръвната захар

Д-р Цветодарка Асенова: Основното за диабетиците е движението и хранителният режим

Десетки желаещи измериха кръвната си захар на площад „Велбъжд“ в Кюстендил. Инициативата е част от Националната кампания „България срещу диабета“. Събитието се провежда във всички областни градове от страната. Община Кюстендил се присъедини към инициативата, чиято цел е превенция на заболяването и повишаване на информираността за него. В центъра на града бе разположена шатра, където се измерваше кръвната захар на желаещите, а доброволци раздаваха информационни материали, свързани с диабета.

„Поредната здравна инициатива, със страхотни наши партньори. Благодаря им, че отделят време на нашите съграждани. Всеки един може да провери състоянието си тук. Надявам се всички да са живи и здрави“, заяви кметът Петър Паунов, който също се включи в инициативата.

От организаторите обявиха, че хората с диабет са отговорни към своето здраве.

“В много от градовете сме открили новооткрити диабети. Останалите пациенти, които са с диабет, проявяват интерес, но всичките контролират кръвната си захар. Поддържат я в границите на нормалното. Основното за диабетиците е движението и хранителният режим“, каза д-р Цветодарка Асенова.

Хората, желаещи да измерят кръвната си захар, направиха опашка още преди да е настъпил официалният час за начало. Инициативата за измерването на кръвната захар е на Лайънс клуб – Видин, Българска асоциация „Диабет”, Българското национално сдружение по детска ендокринология и с подкрепата на всички общини от 28-те областни града в България.