Кюстендилци на опашки за безплатни прегледи, Симеон Гугутков: Видях много хора със занемарено тегло, само 10 са с остеопороза

Инициативата “Зелена линейка - стъпки на здравето” предизвика голям наплив в Кюстендил.

За три дни се прегледаха над 600 души за костна плътност и кръвна захар

 

В продължение на три дни безплатни прегледи за костна плътност, кръвна захар и консултация с лекар специалист бяха извършвани на площад “Велбъжд” в Кюстендил. Инициативата “Зелена линейка – стъпки на здравето” е на фондация АДРА-България, а през импровизираните кабинети преминаха над 600 граждани на различна възраст.

Симеон Гугутков

Безплатните прегледи провокират хората, които часове преди началото на прегледите за измерване на кръвно, ръст, тегло, пулс, изследване на кръвна захар, костна плътност и преглед от лекар специалист се записваха и извиха опашки.

„Зелената линейка притегля хора, които са от ниски слоеве от населението, изолирани групи хора, такива, които нямат достъп до здравеопазването. Някои от тях са с много ниски доходи, някои са забравили въобще каква им е здравната картина. Като ранна превенция ние се опитваме да помогнем на два от бичовете и това е диабетът, тоест кръвната захар, и костната плътност за остеопорозата, която е проблем номер 3 в България след онкологичните и сърдечносъдовите заболявания. При сегашната демография в България смятаме, че тя може би ще мине и на по- предно място заради застаряващото население и стреса в днешни дни. Това бяха и двата пункта, на които имаше най-голямо струпване. Наблюдението ми в Кюстендил, що се касае за костната плътност, е много положително. От прегледаните от мен костната плътност е много добра, едва 10 души имаха категорична остеопороза. Това и за мен е изненадващо. Дали се дължи на парк Хисарлъка, на минералната вода, или на нещо друго, не знам, или такъв сегмент от хора дойдоха, но картината тук на фона на лошата картина в страната е направо добра. Има обаче голям проблем с наднорменото тегло. Хората за жалост са се предали и идват със занемарено тегло, а оттам и висок холестерол. Със здравословно, разнообразно и умерено хранене трябва да се преборят с този проблем е моят съвет”, каза Симеон Гугутков, мениджър проекти на фондация АДРА-България.